SEB: Avyttringen av Lekmer förändrar allt för Qliro

Publicerad 2017-05-19 10:20

Aktie Att Qliro säljer förlustbolaget Lekmer till Babyshop, en affär som aviserades den 25 april, är en "game changer" som ökar visibiliteten i e-handelskoncernens framtida intjäning och därför bör sänka riskpremien i aktien.

Det skriver SEB i en analys daterad 18 maj, där rekommendationen för Qliro höjs från behåll till köp och riktkursen från 10 till 18 kronor.

SEB räknar med att rörelseresultatet för Qliro kommer att vara negativt i år liksom under de senaste åren, men sedan vända upp.

Betaltjänsten Qliro Financial Services med sitt färska kreditmarknadstillstånd betecknas som en oslipad diamant, ”hidden gem”, och tillståndet väntas kunna leda till en fördubblad utlåningsportfölj på 1,7 miljarder kronor 2019. Det räknar banken med kommer att generera ett rörelseresultat på 70 miljoner kronor – 3,7 procent av portföljen – då.

SEB påpekar att även med den åsatta riktkursen, 18 kronor, vore Qliro-aktien billig jämfört med alla relevanta jämförelsebolag sett ur ett ev/sales-perspektiv: multipeln vore 0,5 givet SEB:s intäktsestimat för i år, 4,5 miljarder kronor.

En knapp timme in i fredagshandeln var Qliro bästa midcap-aktie med en uppgång på 8 procent till 14:35 kronor per aktie.