Kreml är sätet för den ryska regeringen och presidenten.

Fonder Fondsparare som valt Ryssland har anledning att vara nöjda. De bästa Rysslandsfonderna har ökat drygt 20 procent på sex månader. Flera fondförvaltare tror att den ryska ekonomin kan bli ännu bättre efter Putins manöver att säkra sin egen makt när mandattiden för presidentämbetet är slut, vilket nyligen fick den ryska regeringen att avgå.

Tre förvaltare av Rysslands- och tillväxtmarknadsfonder som Privata Affärer talat med tror att den ekonomiska tillväxten i landet blir ännu bättre under 2020 än den varit under 2019.

Bakgrunden är den ekonomiska stabiliteten i landet, vilket delvis har att göra med att inflationen är låg, 3-4 procent, enligt Fredrik Colliander, förvaltare av Carnegie Fonders Rysslandsfond.

– Räntan spelar också roll, den var hög i början av 2019, men har successivt sänkts under hela året, och fortsätter att sjunka. Det ger fortsättningsvis ytterligare stöd till marknaden. Handelsöverskottet är samtidigt cirka 100 miljarder dollar och rubeln är stabil, sammanfattar han.

Att Rysslands ekonomi är stabil beror också på att skuldsättning i princip saknas, vilket har gett ett budgetöverskott på 2 procent. Inte heller de ryska bolagen har några skulder att tala om, enligt Fredrik Colliander.

Tillväxten i fjol blev någonstans mellan 1,2 och 1,3 procent. Det kan bli ännu mer under 2020 om räntorna fortsätter att sänkas.

Intressant miljöprofil

– Viktigast är det nya statliga investeringsprogrammet i vilket 380 miljarder dollar ska investeras i olika projekt under fem år, säger Fredrik Colliander.

– Det kommer att driva ekonomin ytterligare, och under tredje kvartalet i fjol har vi sett att pengarna verkligen kommer ut på marknaden.

Ungefär 16 procent av budgeten i det nya statliga investeringsprogrammet har hittills allokerats till miljöprojekt, vilket Fredrik Colliander noterar som ”intressant”.

Infrastruktursatsningar får största kakan av de nationella projekten, 25 procent. Bland övriga områden som tilldelas extra pengar finns bland annat vägar, 18 procent, digital ekonomi, 7 procent, hälsovård, 7 procent, bostäder, 4 procent och vetenskap 2 procent, enligt den ryska investmentbanken Renaissance Capital, specialiserad på investeringar i tillväxtmarknader.

Elena Lovén som förvaltar Swedbank Robur Rysslandsfond, noterar att intresset för investeringar i Ryssland har svalnat efter Krim-invasionen och påföljande sanktioner mot landet. Samtidigt blev de traditionella basindustrierna, som ryska marknaden domineras av, som olja och gas, gruvor och banker, impopulära, inte minst med fokus på hållbarhetsfrågor, säger hon.

I stället har tillväxt, IT, nya teknologier och ”big data”, bara för att nämna några, blivit ett nytt fokus för investerare. Hon konstaterar också att värderingsgapet mellan ”value” – de gamla industrierna – och ”growth” – de nya – har växt. Ryssland hamnade i botten i värderingsgapet med lägsta värderingsmultiplar och den högsta direktavkastningen på börsen.

– Men bolagsstyret hos ryska bolag har förbättrats avsevärt och många har höjt sina utdelningar. En viss lättnad på sanktionsfronten har gett hopp om en bättring i relationerna med USA och Europa.

”Maktskifte positivt för marknaden”

Ryska marknaden hade medvind även nu i början av året, först med skenande oljepriser och sedan med Putins utspel om ett tidigt maktskifte, som bör tolkas som en positiv händelse för marknaden, menar Elena Loven vars egen fond toppar listan över Rysslandsfonder under de senaste sex månaderna, upp 21,6 procent. Se tabell nedan.

– Ett smart och genomtänkt steg, som dels adresserar Putin och Medvedevs fallande popularitet, dels lägger en bra grund för ett kommande maktskifte, säger Elena Lovén.

Men det är för tidigt att sia om ekonomiska konsekvenser.

– Dock verkar den nye premiärministern Mishustin stödja den rådande ekonomiska politiken och centralbankens oberoende status. Det man kan hoppas på är att den ekonomiska tillväxten kan komma att gynnas av de statliga satsningarna på bland annat infrastrukturprojekt, som marknaden länge väntat på, säger Elena Lovén.

– När Mishustin tar rodret som landets premiärminister ökar chanserna för att de enorma satsningarna implementeras.

Lisa Synning som förvaltar Handelsbanken Tillväxtmarknad Tema, håller med sina kollegor på Swedbank Robur och Carnegie om att Ryssland allmänt sett gått starkt under 2019, men även hon konstaterar att en stor del av avkastningen drevs av ett fåtal bolag i energi- och råvarusektorn.

– Det gäller till exempel Gazprom och Norilsk Nickel som båda har relativt stora vikter i index och steg med vardera cirka 100 procent. Det är ett mönster vi delvis kan känna igen från de globala marknaderna där en del cykliska bolag gått starkt i hopp om en fortsatt god konjunktur med ett handelsavtal mellan Kina och USA och räntesänkningar från Fed. Men även till exempel Sberbank steg med cirka 45 procent, så visst har man fått god avkastning även i andra sektorer, säger hon. 

– Ur ett treårsperspektiv ser det bra ut för Rysslandsexponering, och det gäller även 2020. Inte minst ser valutan och statsfinanserna ut som en av de mest stabila inom tillväxtmarknaderna, menar Lisa Synning.

– Tillväxten är inte hög ur ett globalt perspektiv, men förbättras gradvis något vilket ger stöd till underliggande efterfrågan. I och med Putins utspel under de senaste veckorna där han bland annat utlovar reformer till barnfamiljer finns än bättre förutsättningar för en positiv utveckling kommande år. Men då blir det delvis andra sektorer som gynnas än de som gick starkast förra året. 

Ny konstitution

Hon tror inte att en ny rysk regering påverkar ekonomin särskilt mycket, i alla fall inte på kort sikt. Däremot kan de reformer som annonserades i samband med nyheten påverka positivt.

– Nu pågår arbetet med att ta fram den nya konstitutionen och exakt hur det kommer se ut långsiktigt får vi följa framåt. Det blir spännande att se hur landet nu utvecklas och vilken riktning det tar. I nuläget verkar det som Putin kommer finnas kvar vid den högsta makten även efter hans mandatperiod som president gått ut, men exakt hur maktfördelningen kommer se ut och hur det kommer påverka ekonomin är lite tidigt att uttala sig om.  

De tre förvaltarna är tämligen överens om att den ryska ekonomiska miljön är ”stabil” jämfört med resten av världen. Bolagen tjänar pengar och direktavkastningen på cirka 7 procent är dubbelt så hög som i Sverige.

Bolagen är dessutom fullinvesterade, och de har amorterat sina lån, vilket ger förutsättningar för att direktavkastningen fortsätter att öka. Enligt Fredrik Colliander gick lika mycket pengar till utdelningar som till skulder under 2019, och när skulderna fortsätter att krympa fortsätter utdelningarna att öka.

Långsiktig potential

Alla tre är också överens om det långsiktiga perspektivet. Inom tre till fem år bör det finnas gott om potential för en fortsatt omvärdering av ryska bolag.

– Den politiska risken på börsen hänger på hur sanktionsrisken kommer att uppfattas framöver. Detta beror även på den politiska utvecklingen i USA, vilket gör gissningsleken ännu svårare, avslutar Lisa Synning.

Tabellen nedan visar de 15 bästa Rysslandsfonderna under de senaste sex månaderna, enligt fondutvärderaren Morningstar:

Fonder 6m %
Snitt: 17,98
Swedbank Robur Rysslandsfond 21,6
Swedbank Russian Equity Fund 21,2
Pictet-Russia Index I USD 21,0
UBS (Lux) ES Russia (USD) P-acc 20,7
SEB Rysslandfond C EUR – Lux 20,7
HSBC GIF Russia Equity AC 20,0
Danske Invest Russia A 19,6
JPM Russia A (acc) USD 19,2
Danske Invest Russia K 18,9
Nordea Rysslandsfond 17,4
Pictet-Russian Equities R USD 17,3
Russian Prosperity (Luxembourg) A USD 15,9
East Capital Ryssland 14,9
East Capital Russia G SEK 14,8
Carnegie Rysslandsfond A 14,7
Källa: Morningstar 20/1 -20  
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
Två dagar kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
25/2
Trading Direkt: Om coronavirusets framfart
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Värderingen har hunnit ikapp Evolution Gaming
Bank
Trendbrott: Allt färre köper bankaktier
Börsen
Återhämtningen kom av sig
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Verkstad: Svenska bolag överlag igång i Kina
Räntan
Jyske Bank inför negativ ränta på konton med över 250 000 danska kr
Asien
Viss återhämtning i Asien
Aktie
Mastercard sänker intäktsprognosen
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar på Wall Street
Börsen
Här är aktierna som står emot börsraset
Börsen
Sparekonomerna: Inte förvånande att börsen störtdykerSpår fortsatt turbulens närmaste tiden
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Henrik Montgomery/TT
elpriset
Elpriset i februari det lägsta på 20 år ​​​​​​​Nytt rekord i vindkraftsproduktion
Foto: istockphoto
Pension
Så påverkas pensionen om du jobbar längre
Foto: AP / TT
Corona
Rekordhöga nivåer av blankning av kinesiska aktier
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Lyxprodukter: Nedåt för märkesbolagen
Placera
Hernhag: Fler fastighetsbolag kan sitta med "Svarte Petter"
Aktietips
DI: Hexatronic välpositionerat inför fiberrevolutionenRekommenderar köp
Aktietips
Tre heta köptips
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan