Ryssland Rysslands president Vladimir Putin annonserade på onsdagen en "delvis" militär mobilisering, rapporterar Sky News. Han talade i ett tv-sänt anförande till nationen och riktade sig till befolkningen i Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja.

”Vi kommer att tala om att skydda vår suveränitet, stötta vilja och önskemålet hos våra medborgare och deras rätt att själva besluta”, sade han.

Han sade att Väst försöker att ”blockera” oberoende och utveckling, och deras syfte är att försvaga och förstöra. Väst har gjort Ukrainas befolkning till ”kanonmat” alltsedan 2014.

Putin sade att det främsta syftet att ”befria” folket i Donbass förblir detsamma. Han stödjer befolkningens vilja att hålla folkomröstningar i de ryskkontrollerade områdena i Ukraina.

”Vi kommer att göra vad som krävs för att se till att det är säkra förhållanden för att hålla dessa folkomröstningar”, sade han.

Ett dekret har redan utfärdats om en ”delvis” mobilisering av de militära reserverna i Ryssland, sade han men underströk att bara de som befinner sig i reserven kommer att kallas till tjänstgöring. Denna mobilisering börjar i dag. De som kallas in ska få samma villkor som de under kontrakt.

Han anklagade Väst för kärnvapenutpressning, och påminde Väst om att Ryssland har moderna massförstörelsevapen, jag ”bluffar inte”.

Han sade också att Väst vill ”förgöra vårt land”.

Fyra regioner och distrikt i östra Ukraina har deklarerat att de tänker ha folkomröstningar om att ansluta sig till Ryssland. Dessa ska hållas 23-27 september.

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu sade å sin sida att Ryssland inte bara krigar mot Ukraina, utan Nato och hela Väst. Hela Natos ”satellitnätverk” arbetar mot Ryssland i Ukraina. Det har varit attacker mot civila med vapen från Väst och enheter från Väst är i Kiev och bedriver verksamhet.

Som en del av den ”särskilda militära operationen” så är ett stort och svårt arbete på väg. Alla delar av den ryska militären, inklusive kärnvapenstyrkorna till land, havs och luften, fullföljer uppgifterna från presidenten.

Han sade också att bara de med tidigare militär erfarenhet kommer att kallas in, det kan röra sig om 300.000 reservister.

Den brittiske utrikesministern Gillian Keegan sade att dagens deklaration från Putin är en ”oroväckande eskalering” av kriget i Ukraina. Det är ett hot som bör tas på allvar, i takt med att Ukraina har gjort framsteg och återtagit mark.

USA:s ambassadör i Ukraina, Bridget Brink, sade att USA aldrig kommer att erkänna Rysslands krav om att annektera territorium i Ukraina.

”Vi kommer att stå bakom Ukraina så länge som det krävs”, sade hon.

Oljepriset stiger efter beskedet

Efter beskedet om mobilisering noterades en tydlig prisuppgång för oljan.

Strax innan klockan 8 svensk tid handlades Brentoljan för 90,75 dollar per fat. Vid niotiden hade priset stigit till 92,50 dollar per fat.