Valuta Dollarn handlades starkare mot både euro och yen under tisdagen. Räntor handlades marginellt ned över Europa, förutom i Spanien och Portugal, där räntorna steg.

Pundet fortsatte att försvagas när Boris Johnson valdes till ny partiledare för Tories i Storbritannien och blev därmed ny premiärminister. Johnson fick 92.153 röster i omröstningen bland Torypartiets medlemmar medan den andre kandidaten Jeremy Hunt fick 46.656 röster.

En seger för Johnson anses öka risken för ”no deal”-brexit, vilket allmänt ses som en stor risk för den brittiska ekonomin.

”Med Boris Johnson som premiärminister, är valen som Storbritannien står inför fortfarande oförändrade: ett utgångsavtal liknande det som Theresa May presenterat; en omröstning för att vinna en större majoritet för det konservativa partiet eller en ny folkomröstning”, sade Leigh Himsworth, förvaltare vid Fidelity International, till Reuters.

”Ett av de bästa tillfällena”

”När det kommer till finansiella marknader, är vi fokuserade på pundet, vilket reagerar nästan minutvis på deal/no deal-narrativen… Vi kanske också kommer titta tillbaka på den här perioden om några år och anse att det var ett av de bästa tillfällena att investera i brittiska marknader”, fortsatte Himsworth

Swedbank skriver i ett marknadsbrev att brexitprocessen nu kommer bli svårare att analysera. Något som i längden kommer leda till större osäkerhet för europeiska ekonomier, vilket både ECB och Riksbanken belyst.

Pundet försvagades 0,2 procent mot dollarn på tisdagen och över två dagar summeras försvagningen till 0,4 procent.

Tyska statsobligationsräntor var oförändrade på tvåårig löptid och 1 punkt lägre på tioårig, sedan måndagens svenska stängning.

Fortsatt dämpad tillväxt

Internationella valutafonden konstaterade i en prognosuppdatering att den globala tillväxten är fortsatt dämpad, mot bakgrund av intensifierade spänningar mellan USA och Kina inom handel och teknologi liksom en utdragen osäkerhet kring brexit. Data tyder på en svag efterfrågan globalt, vilket återspeglas i en dämpad världshandel.

Global BNP bedömdes öka med 3,2 procent under innevarande år och 3,5 procent 2020, vilket innebär att prognoserna har justerats ned med 0,1 procentenheter för båda åren jämfört med vårprognosen i april.

Med den dämpade efterfrågan och inflationen bedöms det fortsatt lämpligt med en ackommoderande penningpolitik i utvecklade länder. Finanspolitiken måste balansera ett flertal olika mål: vid behov stötta efterfrågan, skydda utsatta, lyfta tillväxtpotentialen med strukturreformer samt att se till att statsfinanserna är uthålliga över tid.

”Om tillväxten viker mer än vad som förutses i basscenariot bör den ekonomiska politiken, beroende på landspecifika förhållanden, bli mer ackommoderande”, skrev IMF.

Kronan allt svagare

Kronan handlades svagt under tisdagen, 5 öre svagare mot dollarn och 1 öre mot euron. TCW steg till 143,57 från 143,34. Svenska statsobligationsräntor handlades ned 1 punkt på tvåårig löptid och var oförändrad på tioårig sedan måndagens svenska stängning.

Euron nådde den svagaste noteringen sedan i början på juni mot dollarn och handlades ner till 1:115 från måndagens notering om 1:121.

Vita huset och ledare i kongressen nådde under måndagskvällen en överenskommelse om att höja skuldtaket för två år framöver.

”Det här var en riktig kompromiss för att ge ännu en stor seger till vår fantastiska militär och veteraner!”, twittrade president Donald Trump.

”Det här tar hotet om ett ytterligare skuldtaksdrama ur ekvationen i två år, då vid den tiden många av oss innerligt hoppas att en uppsättning rationella politiker skall ha inrättat sig och denna meningslösa återkommande teater slutar återupprepa sig”, sade Marshall Gittler, chefstrateg vid ACLS Global, till Reuters.

Amerikanska räntor handlades upp under tisdagen, med tvååriga statsobligationen 2 punkter upp och den tioåriga 3 punkter högre sedan måndagens svenska stängning.

 

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal