Valuta Dollarn handlades starkare mot både euro och yen under tisdagen. Räntor handlades marginellt ned över Europa, förutom i Spanien och Portugal, där räntorna steg.

Pundet fortsatte att försvagas när Boris Johnson valdes till ny partiledare för Tories i Storbritannien och blev därmed ny premiärminister. Johnson fick 92.153 röster i omröstningen bland Torypartiets medlemmar medan den andre kandidaten Jeremy Hunt fick 46.656 röster.

En seger för Johnson anses öka risken för ”no deal”-brexit, vilket allmänt ses som en stor risk för den brittiska ekonomin.

”Med Boris Johnson som premiärminister, är valen som Storbritannien står inför fortfarande oförändrade: ett utgångsavtal liknande det som Theresa May presenterat; en omröstning för att vinna en större majoritet för det konservativa partiet eller en ny folkomröstning”, sade Leigh Himsworth, förvaltare vid Fidelity International, till Reuters.

”Ett av de bästa tillfällena”

”När det kommer till finansiella marknader, är vi fokuserade på pundet, vilket reagerar nästan minutvis på deal/no deal-narrativen… Vi kanske också kommer titta tillbaka på den här perioden om några år och anse att det var ett av de bästa tillfällena att investera i brittiska marknader”, fortsatte Himsworth

Swedbank skriver i ett marknadsbrev att brexitprocessen nu kommer bli svårare att analysera. Något som i längden kommer leda till större osäkerhet för europeiska ekonomier, vilket både ECB och Riksbanken belyst.

Pundet försvagades 0,2 procent mot dollarn på tisdagen och över två dagar summeras försvagningen till 0,4 procent.

Tyska statsobligationsräntor var oförändrade på tvåårig löptid och 1 punkt lägre på tioårig, sedan måndagens svenska stängning.

Fortsatt dämpad tillväxt

Internationella valutafonden konstaterade i en prognosuppdatering att den globala tillväxten är fortsatt dämpad, mot bakgrund av intensifierade spänningar mellan USA och Kina inom handel och teknologi liksom en utdragen osäkerhet kring brexit. Data tyder på en svag efterfrågan globalt, vilket återspeglas i en dämpad världshandel.

Global BNP bedömdes öka med 3,2 procent under innevarande år och 3,5 procent 2020, vilket innebär att prognoserna har justerats ned med 0,1 procentenheter för båda åren jämfört med vårprognosen i april.

Med den dämpade efterfrågan och inflationen bedöms det fortsatt lämpligt med en ackommoderande penningpolitik i utvecklade länder. Finanspolitiken måste balansera ett flertal olika mål: vid behov stötta efterfrågan, skydda utsatta, lyfta tillväxtpotentialen med strukturreformer samt att se till att statsfinanserna är uthålliga över tid.

”Om tillväxten viker mer än vad som förutses i basscenariot bör den ekonomiska politiken, beroende på landspecifika förhållanden, bli mer ackommoderande”, skrev IMF.

Kronan allt svagare

Kronan handlades svagt under tisdagen, 5 öre svagare mot dollarn och 1 öre mot euron. TCW steg till 143,57 från 143,34. Svenska statsobligationsräntor handlades ned 1 punkt på tvåårig löptid och var oförändrad på tioårig sedan måndagens svenska stängning.

Euron nådde den svagaste noteringen sedan i början på juni mot dollarn och handlades ner till 1:115 från måndagens notering om 1:121.

Vita huset och ledare i kongressen nådde under måndagskvällen en överenskommelse om att höja skuldtaket för två år framöver.

”Det här var en riktig kompromiss för att ge ännu en stor seger till vår fantastiska militär och veteraner!”, twittrade president Donald Trump.

”Det här tar hotet om ett ytterligare skuldtaksdrama ur ekvationen i två år, då vid den tiden många av oss innerligt hoppas att en uppsättning rationella politiker skall ha inrättat sig och denna meningslösa återkommande teater slutar återupprepa sig”, sade Marshall Gittler, chefstrateg vid ACLS Global, till Reuters.

Amerikanska räntor handlades upp under tisdagen, med tvååriga statsobligationen 2 punkter upp och den tioåriga 3 punkter högre sedan måndagens svenska stängning.

 

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem favoritaktier i mina favoritbranscher
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Småbolag
Många småbolag steg under rapporttät vecka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Foto: AP/TT
Wall Street
Intensifierat handelskrig sänkte Wall StreetNasdaq ner 3 procent
Handelskriget
Handelskriget: Kina höjer importtullar för vissa amerikanska varor
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Handelskriget gav minusstängning
Fed
Powell: Kommer att agera för att bibehålla ekonomisk expansion
PPM-fonder
Fonderna som inte får vara med i nya PPMHittills är 61 fonder portade
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Rapport
Mekonomen rapportrusar på börsenRedovisar organisk nolltillväxt
23/8
Trading Direkt jämför storbanker och synar tre aktier
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"