Probi vinstvarnar

Publicerad 2017-09-04 07:51

Aktie Probiotikabolaget Probi tror inte längre att bolaget kommer att nå organisk tillväxt för helåret 2017 i och med att en av bolaget största kunder i Nordamerika fortsätter att dra ned på sitt lager.

Det skriver Probi i ett pressmeddelande som skickades ut under helgen och det framgår av svar från bolagets vd i en intervju med Dagens industri.

”Enligt information från kunden, förväntas lagerminskningen fortsätta under andra halvåret 2017 och första kvartalet 2018”, skriver Probi.

Lagerminskningen förväntas medföra att Probis nettoförsäljning kommer att påverkas negativt med cirka 50 miljoner kr per kvartal under denna period jämfört med motsvarande perioder 2016 och 2017. Påverkan i fjärde kvartalet 2017 kommer att vara något större.

”Vi trodde på organisk tillväxt för 2017, men nu blir det sannolikt inte så”, säger Peter Nählstedt till tidningen.

Probi ökade omsättningen organiskt med 26 procent under första halvåret. I rapporten för det andra kvartalet varnade bolagets vd för en ”dämpad jämförbar utveckling” under resten av 2017, bland annat med hänvisning till en fortsatt lagerminskning hos en av bolagets största kunder.

Den 10 januari 2017 gjorde Probi en omvänd vinstvarning för det fjärde kvartalet 2016 och pratade då en mycket stark organisk tillväxt, något som bland annat förklararades med en lageruppbyggnad hos en amerikansk kund. Kunden visades sig senare vara Nature´s Bounty. I helgens vinstvarning namnges inte någon kund.