Rapport Probiotikabolaget Probi redovisar ett resultat efter skatt på 21,0 miljoner kr för det andra kvartalet 2018 (16,2). Resultatet per aktie uppgick till 1,84 kr (1,42).  

Rörelseresultatet blev 28,2 miljoner kr (31,1). Nettoomsättningen uppgick till 153 miljoner kr (172).

Probi upprepar sin prognos om att bolaget kommer att ”generera lönsam organisk” tillväxt ”kvartalsvis” under det andra halvåret.

Det framgår av vd-ordet från Ole Søgaard Andersen i rapporten för det andra kvartalet.

I rapporten för det första kvartalet hette det att: ”Vi förväntar oss att de här aktiviteterna ska generera organisk tillväxt på kvartalsbasis under andra halvåret samt en förbättring av marginalerna”.

Av måndagens rapport framgår att Probis omsättning steg sekventiellt. En stor kund till bolaget i Nordamerika inledde lagerminskningar under fjolårets andra hälft, något som hämmat Probis siffror de senaste kvartalet. I förra rapporten såg bolaget en ljusning på denna punkt och blir nu än mer konkret.

”Vi har nu fått ytterligare order för nästkommande kvartal från kunden som införde ett lagerminskningsprogram, och har därmed återgått till ett normalt beställningsmönster”, skriver Probi.

Andra kvartalets omsättning uppgick till 153 miljoner kronor, upp från 119 miljoner under det första. Andra kvartalet i fjol låg omsättningen på 172 miljoner kronor och av minskningen stod lagernedragningen hos den nordamerikanska storkunden för 16 miljoner (den negativa effekten var 62 miljoner kronor i det första kvartalet). Dessutom påverkades omsättningen av ”ett svagt kvartal i Europa”.