Proact gynnas av molntrend

Publicerad 2012-02-10 15:52

Proact är en utmärkt chansaktie på flera års sikt, helst med köp i ett rejält börsfall. På 6-12 månaders sikt ser aktien i stort sett ut att vara fullvärderad. Det skrev Marcus Hernhag i senaste numret av Placeringsguiden.

Vid analystillfället den 1 februari stod aktien i 144 kr. Nu har den sjunkit ned till runt 139 kr. Köptillfället har alltså kommit närmare.

Datalagringskonsulten Proact växer snabbt med förvärv. Under tredje kvartalet i fjol mer än dubblades omsättningen, varav den organiska tillväxten var hela 43 procent.

Enligt preliminärt bokslut för 2011 växte intäkterna 61 procent till drygt 2,2 miljarder kr. Ledningen siktade i höstas på att nå 3 miljarder kr i omsättning inom 18 månader.

Fjolårets förvärv har stärkt Proact inom molntjänster, alltså datalagring på nätet. Verksamheten finns nu i 13 europeiska länder. Förvärvskostnaderna pressar dock 2011 års vinst – men vinsttrenden pekar för övrigt rakt upp.

Målet för 2012 är att åter nå 5 procents marginal före skatt, vilket är den nivå Proact brukar ligga på. Vi tror att ledningen lyckas med det under andra halvan av 2012, vilket indikerar att vinsten ökar till över 8 kr per aktie.

Skulle det långsiktiga målet på 7 procents marginal före skatt nås, så finns det mer att hämta i aktien. Men exakt hur snabbt bolaget växer och till vilka marginaler är mycket osäkert.

 


 

Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin