Skatt
Svenskarna länsar skattekontot
Publicerad: 24 januari 2017, 10:12
Foto: Christine Olsson/TT
I december ifjol ökade svenskarna dramatiskt uttagen från skattekontot. När räntan på att förvara pengar hos Skatteverket sattes till 0 procent den 1 januari blev utflödet av pengar mycket stort. Det visar statistik som Skatteverket räknat fram på förfrågan från Privata Affärer.
I december 2015 tog svenska privatpersoner ut drygt 4 miljarder kr från sina skattekonton. Men i december 2016 tog de ut drygt 7,8 miljarder kr – en ökning jämfört med samma månad året före med hela 93,4 procent.
Antalet personer som tagit ut pengar på egen begäran från skattekontot ökade på samma sätt, 12 455 stycken i december 2015 till 14 220 personer i december 2016.
– Vi har inte hunnit analysera detta ännu, det gör vi lite senare, men det är inte förvånande eftersom det nu är nollränta på skattekontot, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Även på helåret var skillnaderna stora mellan 2015 och 2016. Under 2015 togs knappt 26 miljarder kr ut från skattekontona, medan summan växte under 2016 till drygt 135 miljarder kr.
Det var under 2015 som många svenskar upptäckte möjligheten att placera pengar till en bra ränta hos Skatteverket. Då ökade både hushållens och företagens överskott på kontot med 40 procent.
Under det året ökade det genomsnittliga månadsöverskottet på skattekontot till drygt 70 miljarder, efter att under en femårsperiod kontinuerligt ha legat på cirka 50 miljarder.
Det var den förmånliga räntan på drygt 0,56 procent som lockade, betydligt bättre avkastning än någon bank kunde erbjuda, eftersom räntan på skattekontot var skattefri. Med det inräknat blev avkastningen drygt 0,8 procent.
Det ledde till en politisk reaktion, och finansminister Magdalena Andersson markerade att möjligheten för privatpersoner och företag att få ränta på sina pengar på skattekontot skulle tas bort vid årsskiftet till 2017.
I tabellen nedan visas summan av uttagna medel på egen begäran från Skatteverket.
Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.
Av: Christer Fälldin, christer.falldin@privataaffarer.se