Skatt
Skatterna som försvann
Publicerad: 10 augusti 2018, 08:38
Foto: Claudio Bresciani /TT
Den skulle tygla börsens snabba klipp. Men valpskatten blev en parentes. Privata Affärer har synat skatterna som kommit och gått.
FN
Fredrik Nejman
Privata Affärer fyller 40 år:
Vi firar genom att gräva djupt i arkiven, jämföra då och nu och se in i kristallkulan. Och vi har hittat flera guldkorn. Bland annat de aktier som gått bäst under vår livstid. Bostäder som gjort dig rik. Men även flopparna.
I den här artikeln blickar vi tillbaka och tittar närmare på några skatter som inte längre finns kvar.
I ett svavelosande förstamajtal 1987 dundrade LO-ordföranden Stig Malm mot yuppies och börsklippare.
”Det är de 28-åriga finansvalparna med blanka skräddarsydda kostymer och sin vita Porsche som är de nya matadorerna i samhället.”
Finansvalpen hamnade snart i Svenska Akademiens ordlista och fick en egen skatt – valpskatten. Samma år som Malms tal infördes valpskatten – en skatt på omsättningen av vissa värdepapper. Några år senare, i december, 1991, var den ett minne blott.
Så har det gått för flera andra skatter också under Privata Affärers 40 år. När tidningen startade var Sverige känt för världens högsta skatter.
Astrid Lindgrens ”Pomperipossa i Monismanien”, 1976, visade att egenföretagare ibland betalade mer i skatt än vad de tjänade. Så är det inte längre.
Olika skattesänkningar har gjort Sverige till närmast ett skatteparadis för de redan rika, skrev ekonomiprofessorn Magnus Henrekson häromåret i ett debattinlägg i Dagens Industri där han pläderade för lägre skatt på personaloptioner.
Det finns flera orsaker till förvandlingen från skattevärsting till paradis. Tre ägde rum under mitten av 00-talet. Då avskaffades:
Arvs- och gåvoskatten
En enig riksdag avskaffade i december 2004, skatten som låg på 10–30 procent beroende på belopp.
Förmögenhetsskatten
Den infördes 1947 och avskaffades 2007. Skatten var då 1,5 procent av förmögenheten som översteg 1,5 miljoner kr (3 miljoner kr för par).
Fastighetsskatten
Länge ett irritationsmoment för många villaägare, främst i storstäderna. Ersattes med en betydligt lägre kommunal fastighetsavgift den 1 januari 2008.
Kyrkoskatten
En skatt som hängde med betydligt längre – sedan medeltiden – tog adjö 2000. När Svenska kyrkan slutade att vara statskyrka ersattes den med den snarlika kyrkoavgiften. Även de som valt att lämna kyrkan fick sin beskärda del – begravningsavgiften.
– Avskaffandet av gåvo-, arvs- och förmögenhetsskatterna har varit oerhört viktigt för Sverige, Den hämmade tillväxten, fick folk att flytta utom lands och skatteplanera, säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas förening.
Kommer skatterna från 70-talet tillbaka?
– Nej, det finns få som vill höja skatterna ordentligt med undantag för de längst till vänster i det politiska spektret. Och jag tror snarare att de kommer att sänkas. Om 40 år är de betydligt lägre. Då är Sverige ännu mer integrerade i världsekonomin och det innebär att skatterna pressas nedåt, säger Christian Ekström.