fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Skatteplanera inför 2012, del 2

Publicerad: 29 december 2011, 11:47

Ett nytt år med nya möjligheter närmar sig. Så det har blivit dags att börja planera ett avslut för detta år på bästa sätt. Här får du ytterligare 6 tips för att optimera årets resultat.

Ämnen i artikeln:

KvarskattSkatt

AB

Anna Blomén


Nybildat aktiebolag

Om ett aktiebolag nybildas vid årsskiftet kan det bli problem med utdelningsutrymmet. Men det räcker att stiftelseurkunden är undertecknad före årsskiftet, för att bolaget ska anses bildat. Tidigare har Skatteverket hävdat att bolaget måste vara registrerat hos Bolagsverket före årsskiftet. Men det är alltså ändrat. Har du drabbats av den tidigare tolkningen och missat utdelningsutrymme för första verksamhetsåret kan du begära omprövning.

Pensionsinbetalning

Om du pensionssparar bör du tänka på att pensionsförsäkringspremien ska vara betald före årsskiftet. För företag räcker det numera med att premien är betald senast när företaget lämnar sin inkomstdeklaration. Detta gäller även förnyelsepremier till terminsbetalda pensionsförsäkringar och oavsett om pensionsutfästelsen är avgifts- eller förmånsbaserad.

Är du delägare i ett handelsbolag ska du själv stå för försäkringen och betala premien. Om bolaget gör det, får varken du eller bolaget något avdrag.

Dags att byta bil

Har du en miljöbil som förmånsbil kan det vara dags att börja planera för ett byte. Vid årsskiftet slopas den nedsättning av förmånsvärdet som hittills gällt för hybridbilar och bilar som drivs med alkohol. För elbilar som laddas från yttre energikälla samt för bilar som drivs med annan gas än gasol behålls dock nedsättningen även under 2012 och 2013.

Omfattande tjänstekörning

Du bör hålla koll på hur mycket du kör i tjänsten om du har förmånsbil. Om tjänstekörningen uppgår till 3 000 mil eller mer under året sänks förmånsvärdet med 25 procent. Kolla milen och planera in en extra tjänsteresa före årsskiftet om det behövs.

Revisor eller inte

Avslutningsvis bör du som har ett mindre aktiebolag fundera om ditt bolag ska välja bort revisorsgranskningen. Den går till exempel att ersätta med en bokslutsrapport från en auktoriserad redovisningskonsult. Har ditt bolag kalenderår som räkenskapsår kan du registrera ett beslut om att välja bort revisorn hos Bolagsverket före årsskiftet. Då behöver inte årsredovisningen för 2011 granskas.

Text: Jonas Sjulgård

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera