torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Så skattar du för näthandel

Publicerad: 11 augusti 2009, 09:00

Att sälja sina gamla prylar på säljsajter som Blocket och Tradera är mycket populärt men kan i vissa fall vara skattepliktigt. Internet är ingen skattefri zon, menar Skatteverket. Privata Affärer reder ut skattereglerna på nätet.

Ämnen i artikeln:

KvarskattSkatt

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Begagnade prylar

En förutsättning för att du som privatperson ska betala skatt på försäljning av personliga saker på nätet är att försäljningen sker med vinst och att den överstiger 50 000 kr under ett år.

– Förmodligen så är 95 procent av de sakerna som vanliga människor säljer på blocket begagnade och sker till ett lägre pris än vad de köptes för. Då blir det ingen vinst och heller inte någon skatt att betala , säger Dag Hardyson, projektledare för Skatteverkets Internetprojekt.

Men om du säljer varor regelbundet ska du redovisa inkomsten i deklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar. Du redovisar inkomsterna som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet, beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.

Pokervinster kan vara skattefria

Vinster som du gör på pokersajter och sportspelsajter är skattefria inom EU/EES. Annars måste de beskattas.

– Vinster på pokerspel räknas som inkomst av kapital om anordnaren, ledningen, är utanför EU/EES-området. Kom ihåg att Isle of Man och Monaco inte räknas som EU, säger Dag Hardyson.

Beskattning av spelkonton

Onlinespel på nätet är mycket populära och snabbt har det vuxit fram en handel kring speltjänsterna. Till exempel säljs spelkonton och spelfigurer, avatarer, på blocket. Ett populärt spel är Word of Warcraft.

Skatteverket har räknat hur många World of Warcraftfigurer som har annonserats på blocket under 14 månader.

– Från i februari i fjol till i maj i år fanns 22152 annonser från 7134 namn/personer för ett sammanlagt begärt försäljningspris på 632 miljoner kr. Hur mycket av det här beloppet som verkligen blir utbetalt är det mycket svårt att uppskatta men även om bara 10 procent skulle bli utbetalt så är det 63 miljoner kronor, säger Dag Hardyson.

Skatteverket betraktar omfattande försäljning, handel, av konton och spelfigurer som hobbyverksamhet.

– En enstaka figur kanske det inte blir någon vinst på. Men om det är omfattande handel betraktar vi det som hobbyverksamhet och ska beskattas som inkomst av tjänst, säger Dag Hardyson.

Men kan ni verkligen ha koll på all försäljning på nätet?

– Vi har koll på det som händer på nätet och laddar ner exempelvis annonser på blocket, säger Dag Hardyson.

Internet ingen skattefri zon

I Internetprojektet tittar Skatteverket på nya riskområdet och online-spel som många ungdomar och unga vuxna ägnar sig åt är ett sådant område som myndigheten lägger ner resurser på att kartlägga.

– Internet är ingen skattefri zon och vi måste lära yngre människor som tjänar pengar på handel på nätet att skatta för sina vinster, säger Dag Hardyson.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Fakta:

Beskattningen av internetrelaterade inkomster är olika beroende på om försäljningen är en del av näringsverksamhet, hobbyverksamhet eller om du gör enstaka försäljningar av tillgångar som du använder för personligt bruk.

Om du som privatperson gör enstaka affärer av tillgångar som du använt för personligt bruk på blocket och kommer över gränsen på 50 000 kr om året beskattas vinsten som en kapitalvinst. Vinster under 50 000 kr om året är skattefria.

För att Skatteverket ska betrakta försäljningen som hobbyverksamhet krävs att verksamheten är självständig, varaktig, men saknar vinstsyfte. Alla inkomster är skattepliktiga. Om du får ett överskott i hobbyverksamheten ska du betala egenavgifter. Dessa avgifter är avdragsgilla.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera