tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

M vill ha nya skattesänkningar

Publicerad: 24 augusti 2009, 07:11

Moderaterna vill sänka skatten för dem som arbetar med totalt 10 miljarder kronor. Det skulle ge alla heltidsarbetande löntagare 200–250 kronor mer kvar i plånboken varje månad.

Ämnen i artikeln:

PolitikKvarskattSkatt

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Det framgår av en promemoria som Moderaterna delade ut inför statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal i Vaxholm i helgen.

Det så kallade fjärde steget i jobbavdraget beräknas öka sysselsättningen på kort sikt med 3 000 personer och på lång sikt med 10 000 personer. För närvarande pågår budgetförhandlingar mellan regeringspartierna där moderaterna har skattesänkningar på önskelistan.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros tycker att förslaget visar på bristande förnuft.

– Det är en mycket oklok prioritering. Vi har 100 miljarder i underskott nästa år, men Reinfeldt verkar ha en sedelpress när det gäller skattesänkningar. Jag tycker att man borde ha varit mer förnuftig i det här kritiska läget.

I sitt tal gick Reinfeldt till angrepp på oppositionen. Han hävdade bland annat att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har föreslagit satsningar på totalt 100 miljarder kronor utan finansiering. Reinfeldt försäkrade å sin sida att de borgerliga kommer att vara försiktiga med de offentliga finanserna även om Moderaterna nu vill se en ny inkomstskattesänkning.

– Den som vill se en ansvarslös politik måste rösta bort Moderaterna och alliansen, sade Reinfeldt.

Reinfeldt uppmanade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin att ta fram en gemensam ekonomisk politik inom oppositionen i god tid före valet.

– Kommer vi att få besked om vad de vill? undrade Reinfeldt retoriskt.

Han pekade också på att Socialdemokraterna aldrig tidigare har regerat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det kan inte beskrivs som något annat än ett vänsterexperiment, sade han.

– Lars Ohly har noll år, noll dagar och noll timmar av erfarenhet av regeringspolitik och ansvarstagande.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera