Skatt
Januarilönen är räddad
Publicerad: 19 december 2013, 09:56
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det politiska bråket om brytpunkten riskerade att göra januarilönen lägre för svenska löntagare. Men i sista stund har Skatteverket nu publicerat skattetabellerna för nästa år.
– Det är svårt att veta om alla hinner använda de rätta tabellerna. Men vi hoppas det och vi har alla fall inte fått några indikationer på det motsatta, säger Sofia Malmring på Skatteverket.
Bråket om brytpunkten gjorde att Skatteverket inte kunde ta fram korrekta skattetabeller för 2014. Om politikernas käbbel dragit ut på tiden ytterligare hade tabellerna helt enkelt inte kunnat bli klara inför januarilönerna. Det hade gjort att alla löntagare, inte bara de som betalar statlig skatt, hade fått lägre lön. Arbetsgivarna hade nämligen fått använda årets tabeller där det femte jobbskatteavdraget inte ingår.
–Vi har jobbat så snabbt det bara går utifrån de förutsättningar vi haft. Skattetabellerna blev till slut klara en vecka senare än normalt, säger Sofia Malmring.
Kolla hur mycket du ska betala
Genom att jämföra med årets skattetabeller kan du också se hur mycket mindre eller mer du ska betala i skatt nästa år. För de flesta handlar det dock om en skattesänkning. Det femte jobbskatteavdraget införs vid årsskiftet samtidigt som skatten på pensioner sänks något.
Vilken tabell ska du använda?
Börja med att gå in på Skatteverkets sajt. Där kan du få fram vilken skattetabell du ska använda för inkomståret 2014.
Genom att välja inkomstår 2013 kan du dessutom få fram vilken tabell du använt i år.
Ta fram rätt tabell
Ta sedan fram rätt skattetabell för 2014 .Där kan du se hur mycket preliminärskatt som ska dras varje månad.
Jämför detta med din skattetabell för 2013. Då kan du räkna ut skillnaden i skatt.
Titta i rätt kolumn
Beroende på vilken typ av inkomst det handlar om och hur gammal du är ska du använda olika kolumner i skattetabellerna.
• Kolumn 1 avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som är född 1949 eller senare. Allmän pensionsavgift ska betalas och inkomsten ger rätt till jobbskatteavdrag.
• Kolumn 2 avser sådana inkomster (t.ex. pensioner) till den som är född 1948 eller tidigare, som inte är underlag för allmän pensionsavgift och inte ger rätt till jobbskatteavdrag.
• Kolumn 3 avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som är född 1938–1948. Allmän pensionsavgift ska betalas och inkomsten ger rätt till ett högre jobbskatteavdrag än enligt kolumn 1.
• Kolumn 4 avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som är född 1937 eller tidigare. Allmän pensionsavgift ska inte betalas. Inkomsten ger samma rätt till jobbskatteavdrag som enligt kolumn 3.
• Kolumn 5 avser andra pensionsgrundande ersättningar än löner m.m., t.ex. ersättning från arbetslöshetskassa och egen arbetsskadelivränta, till den som är född 1938 eller senare. Allmän pensionsavgift ska betalas på inkomsten men denna ger inte rätt till jobbskatteavdrag.
• Kolumn 6 avser sådana inkomster (t.ex. pensioner) till den som är född 1949 eller senare, som inte är underlag för allmän pensionsavgift och inte ger rätt till jobbskatteavdrag.