måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

En miljon svenskar ska betala kvarskatt – nära var tredje är pensionär

Publicerad: 24 augusti 2023, 13:00

Foto: shapecharge

Över 1 miljon svenskar ska betala kvarskatt och för de allra flesta löper tidsfristen ut nästa månad. Nästan en tredjedel av dem är pensionärer, enligt Skatteverket.

Ämnen i artikeln:

SkatteverketKvarskattSkattPension

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Totalt handlar det om runt 24 miljarder kronor som de närmare 1,2 miljoner svenskarna har att betala i kvarskatt. Drygt 366 000 av dem är över 65 år, varav de flesta har pension, och deras samlade skattenota uppgår till 6,3 miljarder kronor, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Anledningen till att pensionärer många gånger får kvarskatt är att pensionen betalas ut av flera utbetalare. Huvudregeln är då att huvudutbetalaren drar skatt enligt skattetabellen medan övriga drar 30 procent i skatt.

“Det är viktigt framför allt för nya pensionärer att se över sin skatt, så att kvarskatten inte blir en överraskning”, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket, i en kommentar.

Enligt nya regler får den som går i pension vid 65-års ålder nu vänta längre på det förhöjda grundavdraget. Sedan årsskiftet behöver man ha fyllt 66 år för att få avdraget.

Från och med år 2026 träder en ny ändring i kraft då man ska ha fyllt 67 år för att få det förhöjda grundavdraget.

“Det är en sak som den som planerar sin pension behöver veta och vara förberedd på. I och med den ändrade riktåldern för pension är det ännu viktigare att titta på hur pensionen påverkar vilken skatt du ska betala”, kommenterar Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Den som vill undvika kvarskatt kan be den som betalar ut lön eller annan ersättning, exempelvis pension, att dra mer skatt. Ett annat alternativ är skattejämkning, informerar myndigheten.

För den som ska betala kvarskatt finns ett par viktiga datum att ha koll på. De allra flesta, som fick slutskattebesked i juni, måste ha betalat in kvarskatten senast den 12 september.

Om man fick slutskattebeskedet i augusti är sista inbetalningsdatum den 13 november.

Läs mer: Få hållbara fonder i pensionsupphandlingen

Läs mer: Så agerar börsens giganter inför ödeshösten

Läs mer: Småspararfavoriten ska upp 50 procent

Läs mer: Köp investmentbolaget som nått historisk vändpunkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera