torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Resetips

UD avråder nu från resor till norra Italien

Publicerad: 6 mars 2020, 11:05

Foto: Shutterstock

(Uppdaterad) Oron för att bli smittad av coronaviruset har fått många resenärer att vilja avboka sina utlandsresor. Men oro i sig är inte tillräckligt för att få pengarna tillbaka.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


En femtedel av alla svenskar funderar på att ställa in en utlandsresa på grund av det nya coronaviruset. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av TV4Nyheterna, som presenterades på fredagsmorgonen.

Men det är långt ifrån säker att du kan avboka och få pengarna tillbaka. Om du bokat en paketresa till en destination som UD avråder från så är det visserligen lugnt. Då brukar det inte vara några problem att avboka och få pengarna tillbaka.

På fredagen beslutade UD att avråda från resor till vissa italienska regioner. UD avråder nu från icke nödvändiga resor till regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana i norra Italien. Avrådan gäller tills vidare. UD avråder nu också från resor till delar av Sydkorea, dock inte Seoul.

Sedan tidigare avråder UD för resor till Kina på grund av coronaviruset.

Men har du bara köpt en flygbiljett och inte en paketresa till en destination som UD avråder från så är det inte lika säkert att du kan avboka och få pengarna tillbaka. Många flygbolag har dock lättat på avbokningsrestriktionerna i spåren av coronaepidemin.

Läkarintyg för riskgrupp kan ge rätt till avbokning

Ska du däremot till ett resmål som UD INTE avråder från blir det klurigare. Men det finns ett kryphål som kan göra att du som bokat en paketresa kan avboka och få pengarna tillbaka.

Om du till exempel tillhör en riskgrupp och en läkare intygar att du inte borde åka till en viss destination på grund av virusspridningen så kan få pengarna tillbaka. Åtminstone i teorin. Just detta har nämligen inte prövats rättsligt utan baseras på ett uttalande från EU-kommissionen.

”Denna rätt till avbokning har inte prövats rättsligt, det är därför möjligt att arrangören kommer att neka återbetalning. Däremot har EU-kommissionen uttalat sig om att man som konsument ska kunna avboka och få tillbaka pengarna under sådana omständigheter”, skriver Konsumentverket på sin sajt.

Sjuk innan resa kräver avbeställningsskydd

Om du blir sjuk innan du reser är situationen annorlunda. Har du tecknat ett avbeställningsskydd i samband med bokningen eller har du ett sådant via din hemförsäkring eller kortförsäkring kan du boka av och få pengarna tillbaka om du får ett läkarintyg.

Vad som också kan vara bra att veta är reseförsäkringar i regel innehåller ett katastrofskydd som ersätter kostnader för att ta sig till en säkrare plats. Det gäller till exempel smittspridning. Här krävs dock att UD lägger fram en avrådan när du befinner dig där.

Not: Artikeln har uppdaterats med UD:s färska avrådan från resor till delar av Italien.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera