Resetips
Så sparar du pengar på mobilen under resan
Publicerad: 3 juli 2018, 05:40
Det går att spara pengar under utlandsresan i sommar. Samtidigt som kronan är svag och de flesta resor därför blir dyrare går det att undvika höga mobilkostnader om du reser i andra EU-länder.
Det är Konsumentverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna som gemensamt tipsar konsumenterna inför sommaren.
Om du använder en mobil med svenskt mobilabonnemang eller kontantkort för samtal, surf och sms och har ett abonnemang där roaming ingår slipper du tilläggsavgifter inom EU när du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät i utlandet. I sället är det din vanliga svenska taxa som gäller.
Men det finns begränsningar som kan vara bra att hålla koll på. Operatörerna har ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder.
Kontrollera därför med din operatör om du kan använda röstsamtal, sms och data i det land du ska åka till.
Undantag för operatörer
Om merparten av din mobiltelefonanvändning under en fyramånadersperiod används i ett annat EU-land, och om du vistas där under större delen av denna period samt använder ditt nationella abonnemang, har operatören möjlighet att ta ut en tilläggsavgift.
Operatörerna har rätt att sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma. Denna gräns beräknas med hjälp av en modell som finns i bakomliggande EU-lagstiftning.
Det innebär att om du exempelvis har fri surf i ditt abonnemang i Sverige, kan du inte räkna med att få använda så mycket data utomlands.
En operatör kan dock få tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster om operatören gör en förlust på grund av roaming. Kontrollera om din operatör har fått ett sådant tillstånd.
Gäller även i tre andra länder
Roamingreglerna gäller i samtliga EU:s medlemsstater samt i Norge, Island och Liechtenstein.
Reser du utanför EU gäller det att hålla koll på kostnaderna. Andra länders operatörer kan ta ut mycket högre priser. När du anländer till ett sådant land ska du få ett sms med prisinformation i just det landet.
Om du befinner dig nära gränsen till ett land som inte omfattas av EU:s roamingregler bör du vara uppmärksam så att du inte kopplas upp mot ett mobilnät i det landet, vilket kan innebära extra kostnader.
Se upp nära en yttre EU-gräns
Exempel på länder som inte omfattas av EU:s roamingregler är Turkiet, Thailand, Israel och Egypten. Är du nära en landsgräns till ett land som inte omfattas är det lätt hänt att bli uppkopplad mot en mobilmast i det landet i stället.
Tänk även på att en del appar använder datatrafik utan att du märker det. Det gäller till exempel för e-postlådor. Använd därför möjligheten att slå av sådana funktioner i mobilen när du reser.