torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Resetips

Dansk krona rekordbillig

Publicerad: 11 januari 2011, 13:46

Den danska kronan har inte varit så billig på snart tio år. Tisdagens kurs på 1:19 svenska kronor för en dansk är den lägsta sedan februari 2001.

Ämnen i artikeln:

Danmark

AB

Anna Blomén


Den svenska styrkan hänger ihop med den europeiska skuldkrisen som sänkt både euron och den danska kronan.

Danmark är inte medlem i eurosamarbetet men kronan har ett begränsat spelrum mot euron.

Den danska kronan har en stark koppling mot euron. Så den svenska kronstyrkan beror till stor del på att euron har tappat i förtroende.

– Den svenska kronan började försvagas hösten 2008 under den finansiella krisen. När ekonomisk tillväxt är stark globalt tenderar svenska kronan att stärkas och i tider av oro som vi hade då tenderar man att sälja ut små valutor som den svenska kronan, säger Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB.Men oron för en svag internationell utveckling har dämpats under den senaste tiden samtidigt som skuldkrisen i Grekland, Irland och Portugal oroar valutamarknaden.

– Nu har vi sett att den svenska kronan successivt har stärkts i takt med att den ekonomiska tillväxten kommit tillbaka globalt. Den starka tillväxten i Sverige har också bidragit till kronans styrka mot omvärlden, säger Falkenhäll.

– Den svenska ekonomin går extremt bra, särskilt i jämförelse med länderna i Europa. Tyskland går ju också starkt men de övriga länderna har betydligt sämre tillväxt.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera