torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Svagt intresse för flytträtt

Publicerad: 19 februari 2008, 12:19

Den 1 maj får pensionsspararna tillbaka sin rätt att flytta sina pensionspengar. Men intresset för flytträtten är svagt, enligt en ny undersökning.


MA

Magnus Alfredsson


Nu har regeringen till slut hittat en juridisk lösning som ska göra det möjligt att återinföra flytträtten för pensionspengar utan att finansministern blir av med sina skatteintäkter. Enligt den nya propositionen ska det bli möjligt att pensionsspara avdragsgillt i nästan hela Europa. Samtidigt stärks skattekontrollen för att undvika skatteplanering.

”Konkurrens över gränserna är bra och en grundsten i Europatanken. Svenska småsparare kan snart flytta sina pensionsförsäkringar i stora delar av Europa. Samtidigt ser vi till att den nya utökade flytträtten inte kan utnyttjas för skatteflykt”, skriver finansminister Anders Borg i en kommentar.

Alla försäkringsgivare, både i Sverige och i EES-området, ska i fortsättningen lämna kontrolluppgifter till Skatteverket när en pensionsförsäkring flyttas. Men intresset för flytträtten verkar lågt bland svenska sparare.

Enligt en Sifoenkät från Avanza Bank vet sex av tio inte vad flyttstoppet är. Tre av tio känner till flyttstoppet men tycker att de har dåliga kunskaper om det. De unga har sämst kunskaper om flytträtten.

– Yngre har bara en tredjedel så mycket kunskap som de äldre spararna. Bland äldre är det tolv procent mot endast fyra procent bland de unga som känner till flytträtten, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

I februari i fjol stoppade regeringen pensionsspararnas möjlighet att flytta sina pengar till andra bolag. Stoppet infördes överraskande efter en dom i EU:s domstol som förbjöd Danmark att ha olika regler för inhemska och utländska försäkringsbolag. Skälet till stoppet var bland annat att regeringen befarade skatteflykt om de svenska pensionssparpengarna plötsligt kunde flyttas till utländska bolag.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera