torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Skattesmäll för sena 50-talister som tar ut pension

Publicerad: 23 maj 2023, 13:00

Foto: Shutterstock

Sena 50-talister som tar ut pension de närmaste åren kommer att få betala högre skatt på grund av den framskjutna pensionsåldern. I år drabbas över 100 000 svenskar av den ökade skattenotan – som kan uppgå till flera tusenlappar varje månad, enligt beräkningar som Länsförsäkringar har gjort.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Alla personer födda 1957 som tar ut pension i år går miste om en skattesänkning för att utjämna skillnaden mellan skatt på arbete och pension. Men de är inte ensamma i olyckan – nästa år drabbas personer födda 1958 och 2026 är det 59:ornas tur.

Storleken på skattehöjningen varierar utifrån pensionsinkomst (se tabell längre ned). Exempelvis uppgår skattehöjningen till omkring 1 600 kr varje månad för den som har en pension på 17 000 kr, enligt beräkningar som Länsförsökringar har gjort.

Vid en pensionsinkomst på 36 000 kr per månad landar skattehöjningen på nära 3 000 kr.

Bakgrunden till skattesmällen är den förra regeringens justering av grundavdraget för pensionärer med syftet att pensionärer inte skulle betala högre skatt än löntagare under 65 år. Grundavdraget höjdes då för personer över 65 år.

Konsekvensen av förändringen blir dock att de som är födda 1957 och tar ut pension i år får betala markant högre skatt än de som är födda tidigare.

”Det vore bra om regeringen ser till att de som är födda 1959 inte behöver vara oroliga för att samma sak upprepas 2026, då det är planerat för nästa justering av åldersgränser och grundavdrag”, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Den höjda skatten berör också den som fortsätter arbeta efter 65-års åldern och har en månadslön på över 33 000 kr. I genomsnitt uppgår den ökade skattenotan till 500 kronor i månaden, enligt Länsförsäkringar.

”Ur ett individperspektiv ger beslutet ett negativt avtryck för de som är födda i slutet av 50 talet och hamnar i kläm och får en högre skatt oavsett om de väljer att gå i pension eller om de väljer att fortsätta arbeta. En dubbelsmäll jämfört med tidigare årskullar. Och ett redan krångligt system har blivit ännu krångligare”, kommenterar Trifa Chireh, och tillägger:

”Det hade varit en fördel om beslutet om både höja åldersgränser i skattesystemet och den nya riktåldern på 67 år som ska tillämpas under 2026, hade sjösatts samtidigt.”

Tabell: Skattehöjning per månad baserat på olika pensionsinkomster för personer födda mellan 1957 och 1959 som tar ut pension. Källa: Länsförsäkringar

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Fotnot: Skattebeloppet är beräknat utifrån en kommun och landstingsskatt på 30 procent samt kyrkoavgift.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera