torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Skandias pensionssparare får rejäl utdelning

Publicerad: 29 maj 2015, 06:17

Foto: Pressbild

Skandia tänker dela ut flera miljarder kronor till sparare som har traditionell försäkring i bolaget. Men utdelningen gör också att återbäringsräntan sänks rejält.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Lyckad förvaltning och gynnsam börsutveckling har gjort att Skandia fått ett stort överskott som nu ska fördelas till kunderna. Det handlar om cirka 18 miljarder kr.

– Allt vårt överskott går tillbaka till kunderna, det är en fördel med att vara kund i ett kundägt bolag. Stabilitet och rättvisa mellan våra olika kundkollektiv är helt centrala begrepp för oss och nu får kunder som sparat länge hos oss en extra fördelning, säger Bengt-Åke Fagerman, Skandias koncernchef i en kommentar.

Det är alltså inte alla kunder som får del av pengarna. Enligt Skandia är det framförallt kunder som sparat en längre tid i Skandia och vars försäkringar gäller när fördelningen genomförs som är aktuella. Mer information om vilka kunder som får ta del av överskottet kommer under hösten.

Sänker samtidigt återbäringsräntan

Som en följd av att kapital öronmärks för den extra fördelningen ändras den ordinarie återbäringsräntan från och med 1 juni till 8 procent före skatt och avgifter. I dag är räntan 12 procent.

Skandia kommer också inom kort att höja taket på insättningar till nya kapitalförsäkringar med traditionell förvaltning.

– När vi införde taket på en halv miljon kronor såg vi en risk för kortsiktig spekulation. Vi har den senaste tiden vidtagit en rad åtgärder för att stärka långsiktigheten. Därför vill vi inom kort höja taket för insättningar till det maximala beloppet fem miljoner kronor, säger Bengt-Åke Fagerman.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera