torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Skandia: Heltidsarbete ger tusenlappar mer i pension

Publicerad: 18 april 2023, 20:00

Foto: Shutterstock

Att prioritera heltidsjobb under arbetslivet kan höja månadsinkomsten som pensionär med över 20 procent. Men det är stora skillnader mellan generationer och yrkesgrupper, visar en genomgång som pensionsbolaget Skandia har gjort.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Genom att arbeta mer heltid kan man höja sin framtida pensionsinkomst med 12 till 23 procent per månad. Detta jämfört med någon som arbetat deltid under en period, enligt pensionsbolaget Skandias rapport ”Karriärfokus”.

Skillnaden när det kommer till heltidsarbetets effekt på den framtida pensionen beror på vilken generation och yrkesgrupp man tillhör (se tabell längre ned).

Bland annat kan en ung civilingenjör höja sin pensionsinkomst med 10 000 kronor per månad genom att arbeta heltid, visar bolagets genomgång. För en äldre biblioteksassistent som gör samma val sjunker det framtida pensionstillskottet till 3 000 kronor per månad.

Skandia utgår i rapporten från den totala pensionen, inklusive tjänstepension.

”Ju tidigare jag förstår vad som bygger pension och hur olika livsval påverkar min framtid så kan jag fatta medvetna beslut. Även om ett karriärfokus är ekonomiskt gynnsamt kanske det inte passar alla, då kan ett eget sparande vara ett relativt enkelt sätt kompensera för deltidsarbete”, säger bolagets pensionsekonom Mattias Munter i en kommentar.

”Att jobba längre ger också stor effekt på pensionen och blir det verktyg som återstår om jag närmar mig pensionen och inte är nöjd med prognosen”, fortsätter han.

I rapporten beräknar Skandia pensionsskillnaden för en person som minskar arbetstiden till 80 procent vid 39-års ålder jämfört med den som fortsätter att jobba heltid fram till riktåldern för pension.

”Men andra livsval och prioriteringar kan också leda till motsvarande svaga löneutveckling och negativa pensionseffekt”, tillägger pensionsbolaget.

Tabell: Så gynnas pensionsinkomsten av heltid jämfört med en period av deltid*. Källa: Skandia

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

* Scenariot med deltidsarbete bygger enligt Skandia på att individen efter ”småbarnsåren”, från 39 års ålder fram till pensionen vid den förväntade riktåldern, får 80 procent av den pensionsgrundande inkomsten jämfört med scenariot där man fortsätter att arbeta heltid.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera