söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Så slipper du lägre pension som deltidsarbetare

Publicerad: 27 oktober 2022, 08:04

Foto: Länsförsäkringar

Deltidsarbete gröper ur den framtida pensionen. Men genom att lägga undan några tusenlappar per månad går det att kompensera för bortfallet, enligt Länsförsäkringar som räknat hur mycket personer med olika inkomster som arbetar deltid behöver spara.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Personer som arbetar deltid riskerar att förlora flera tusenlappar i pension, och framför allt den som tjänar över 44 375 kronor per månad, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Men enligt Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, finns det sätt ”att rädda pensionen”.

– Genom att föra över några tusenlappar i månaden till den som väljer att arbeta deltid går det idag att kompensera för den urgröpning deltidsarbetet gör på pensionen, säger hon i en kommentar.

Därför har bolaget räknat på hur stort sparbelopp det handlar om för några av de vanligaste yrkena i Sverige (se tabell längre ned). I dag är det endast 10 procent som sätter av pengar till den som arbetar i hemmet, enligt Länsförsäkringar som hänvisar till en undersökning bolaget genomfört.

Trifa Chireh tror att det främst beror på okunskap.

– Dels förstår man inte hur bara några års hemarbete påverkar pensionen, dels tror jag inte att man känner till kompensationssparandet, säger hon vidare i en kommentar.

Länsförsäkringar lyfter sedan ett par exempel på hur familjer kan jämna ut skillnaderna i pensionskapital. I ett gift par kan den som arbetar heltid ge bort premiepensionen, som är den mindre delen av den allmänna pensionen, till sin deltidsarbetande partner.

”Det är ett enkelt sätt att föra över pengar till sin maka utan att behöva sätta av pengar här och nu, skönt för ett hushåll just nu med tajt ekonomi som vill kompensera sin partner. Det går till exempel att ge bort premiepensionen under de år då någon arbetar deltid”, skriver Länsförsäkringar.

För att kompensera för bortfallet av tjänstepension under föräldraledighet och deltidsarbete bör man spara privat.

”Se dock till att skriva att skriva ett äktenskapsförord och göra sparandet till enskild egendom. Vid en eventuell separation delas privatpensionen mellan makarna men inte tjänstepensionen. Även en ISK/Kapitalförsäkring delas mellan makarna om den inte är enskild egendom”, skriver Länsförsäkringar.

Personer som tjänar över runt 48 000 kr per månad kan själva kompensera för utebliven pensionsinsättning via löneväxling. Det innebär att befintlig lön, löneökning eller bonus växlas mot en större pensionsavsättning, tillägger bolaget.

Trifa Chireh betonar dock att föräldraledighet och deltid under det första året inte har någon större påverkan på den framtida pensionen eftersom många arbetsgivare kompenserar för denna period.

– Det är när en förälder går ned i tid under flera år man bör sätta av pengar för att inte förlora i pension på att sköta det oavlönade hushållsarbetet i hemmet, understryker pensionsekonomen.

Tabell: Exemplet utgår från att den ena partnern arbetar 75 procent efter föräldraledigheten fram till att barnet fyller 8 år. Exempelpersonen är 30 år och började arbeta vid 25 år och går i pension som 67-åring. Källa: Länsförsäkringar

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera