torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Så mycket kan du höja pensionen genom att jobba längre

Publicerad: 7 juni 2023, 08:30

Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT

Genom att förlänga arbetslivet kan man höja pensionen med flera tusenlappar varje månad jämfört med att gå i pension vid 65 år. Det visar beräkningar från Länsförsäkringar för flera olika yrken.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Att förlänga arbetslivet eller bli så kallad ”jobbonär”, det vill säga deltidsarbetande pensionär, gör mycket för den framtida pensionen, enligt Länförsäkringar.

”Att arbeta ytterligare några år kan bidra till att du får flera tusenlappar extra i plånboken varje månad. En sjuksköterska med en pension på 22 200 kronor per månad kan öka den till 29 600 kronor om hen arbetar till 69 år”, säger Trifa bolagets pensionsekonom Trifa Chireh i en kommentar.

Länsförsäkringar har gjort liknande uträkningar för flera olika yrken (se tabell längre ned). En civilingenjör med en månadslön på 47 000 kronor före skatt som förlänger arbetslivet kan höja sin pension med 10 000 kronor jämfört med om den blir pensionär vid 65 år. Beloppen gäller allmän- och tjänstepension före skatt.

För nästan en tredjedel av dagens pensionsärer blev pensionen samtidigt lägre än vad de räknat med på förhand, baserat på en undersökning som Länsförsäkringar står bakom.

Pensionsundersökningen genomfördes i april med totalt 1 000 deltagare. På frågan om deras totala pensionsutbetalning blev som de hade tänkt sig svarade hela 30 procent att den blev lägre. En majoritet, 59 procent, uppgav att inkomsten som pensionär motsvarade deras förväntningar (se tabell längre ned).

Ett förlängt arbetsliv är den bästa lösningen för att inte hamna i ”pensionsfällan” som nästan en tredjedel av Sveriges pensionsärer upplevt att man gjort, påtalar Trifa Chireh.

Dagens ungdomar får samtidigt vara beredda på att jobba längre eftersom pensionsåldern höjts i Sverige, konstaterar hon.

”För de allra flesta påverkas pensionen av tre saker, vad man tjänar genom hela livet, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man väljer att börja ta ut sin pension”, säger Trifa Chireh i en kommentar.

Tabell 1: Så mycket ökar pensionen vid några års extra arbete. Beloppen gäller allmän- och tjänstepension före skatt. Källa: Länsförsäkringar

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Tabell 2: En tredjedel av pensionärerna är missnöjda med pensionen. Svarsandel på frågan ”Blev din totala pensionsutbetalning som du hade tänkt dig?”. Källa: Länsförsäkringar

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera