onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Så går det för livbolagen

Publicerad: 3 maj 2013, 08:15

Hyfsad avkastning och höjd återbäringsränta. Så kan man sammanfatta utvecklingen för livbolagen under det första kvartalet i år. Men en av jättarna går mot strömmen och levererar negativ avkastning.

Ämnen i artikeln:

LänsförsäkringarLivbolagPensionsförsäkring

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Det är inte bara aktiebolagen som rapporterat sina kvartalssiffror under de senaste veckorna. Även livbolagen, som förvaltar traditionella pensionsförsäkringar, har presenterat kvartalssiffror.

Den starka börsen under perioden gjorde att de flesta bolag lyckades generera hyfsad avkastning. Många lyckades också stärka den för livbolagen så viktiga solvensen, alltså förmågan att klara framtida åtaganden.

Bland de bolag som lyckats bäst under andra kvartalet finns AMF och SEB Trygg Liv Gamla som båda hade en avkastning på 3,3 procent. Allra bäst gick det dock för Nordeas tillväxtportfölj som avkastade 4,3 procent. Denna portfölj tar lite högre risk och är framförallt till för den som har många år kvar till pension. Nordea trygg avkastade däremot bara 1,2 procent.

Längre ner på listan hittar vi bolag som Alecta, Folksam, KPA, Skandia och SPP som alla avkastat mellan 2,1 och 2,6 procent.

Höjda återbäringsräntor

Flera av livbolagen har också kunnat höja återbäringsräntorna för sina kunder. Ett exempel är Folksam som i april höjde 4,5 till 5 procent.

Nu i veckan höjde Skandia räntan från 3 till 5 procent och den 1 juni kommer SEB Trygg Liv Gamla att höja från 4 till 5 procent.

Länsförsäkringars misslyckande

För Länsförsäkringar är läget dock annorlunda. Bolaget lyckades med konststycket att generera en negativ avkastning på -2,4 procent under det första kvartalet.

Orsaken till detta är att Länsförsäkringars portfölj nästan enbart består av räntepapper. Dessa har påverkats negativt av stigande obligationsräntor.

Länsförsäkringar meddelade häromdagen också att man sänker utbetalningarna från försäkringarna med upp till 7 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera