torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Pensionsmyndighetens nya rekordränta

Publicerad: 29 augusti 2014, 08:20

Foto: Christine Olsson /TT

Nästan en kvarts miljon pensionärer har valt Pensionsmyndighetens traditionella försäkring för sitt premiepensionskapital. Dessa kan nu glädjas över en rejäl höjning av återbäringsräntan, från 7 till 9 procent.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Höjningen sker den 1 september och den nya räntenivån är den högsta någonsin för Pensionsmyndighetens traditionella försäkring.

– Vår tillgångsportfölj har haft en avkastning på cirka 12 procent fram till och med sista juli. Fallande räntor och stigande aktiemarknad har bidragit till att både aktie- och ränteportföljen har gått bra. Med en kollektiv konsolidering på 111 procent kan vi nu höja återbäringsräntan till 9 procent, säger Charlotta Brisell, finansanalytiker på Pensionsmyndigheten.

Kan höja utbetalningarna

Översyn av återbäringsräntan sker månadsvis. Hittills under 2014, januari–augusti, har återbäringsräntan i snitt varit 5,4 procent.

Den 15 december fastställs omräkningen av premiepensionen för 2015. Om räntan fortsätter vara 9 procent till årsomräkningen kommer pensionsutbetalningarna för den traditionella försäkring i snitt att höjas med 4,3 procent vilket motsvaras av 15 kronor.

Utöver detta kommer pensionsbeloppen att höjas med i genomsnitt 8 procent, eftersom förskottsräntan i traditionell försäkring har höjts från 2,3 procent till 3 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera