lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Pensionsmyndigheten varnar för tidig pension i placeringssyfte

Publicerad: 10 september 2021, 09:00

Foto: Tomas Oneborg /SvD-TT

Pensionsmyndigheten avråder från att göra ett tidigt uttag av pensionen i syfte att placera den och samtidigt jobba vidare. För många innebär det nämligen att pensionen blir lägre än om man väntat, menar myndigheten i en rapport.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I fjol var det 4 procent av personer födda 1958 som valde att ta ut pensionen vid 62 års ålder. Av dessa var det en av fem som gjorde det i syfte att placera pengarna och fortsätta jobba, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Men den högre inkomsten i början av pensioneringen väger sannolikt inte upp för den högre totala pensionsinkomsten hela livet som hade uppnåtts om pensionen istället tagits ut vid 65 års ålder eller senare, menar Pensionsmyndigheten.

– Vi avråder generellt från att ta ut allmän pension tidigt i syfte att placera den i vinstsyfte. Risken är att den totala pensionen räknat under hela livet blir lägre, säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Myndigheten pekar bland annat på att skatten är högre på inkomster före 66 års ålder. Dessutom ökar sannolikheten att man når brytpunkten för statlig skatt om pension och lön räknas ihop.

Placeringar i aktier har också högre risk jämfört med inkomstpensionen som räknas upp eller ner med inkomstindex.

– Eftersom pensionen blir högre ju längre du väntar med att ta ut den så krävs en värdeutveckling på minst 6 procent årligen för att den tidigt uttagna pensionen ska ge mer i plånboken för någon med genomsnittlig livslängd, säger Monica Zettervall som är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Men även om Pensionsmyndigheten generellt avråder från tidigt uttag så finns det fördelar. Bland annat ger det tillgång till ett kapital som annars skulle betalas ut under längre tid.

En annan fördel är att det placerade kapitalet kan ärvas av efterlevande till skillnad från den allmänna pensionen som ännu inte betalats ut, skriver Pensionsmyndigheten. Om man förväntar sig en kort livslängd kan det också vara läge att ta ut pensionen tidigt.

– Den som är sjuk och är någorlunda säker på att man kommer att leva kortare tid än genomsnittet kan ha rationella skäl att ta ut sin pension tidigt. Men de flesta tenderar att underskatta sin livslängd och därför är det viktigt att ta reda på hur beslutet påverkar pensionen långsiktigt, säger Monica Zettervall.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera