torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Pensionsåtgärden: Miljardkompensation för personer födda 1957

Publicerad: 28 augusti 2023, 08:55

Foto: Henrik Montgomery/TT

Alla födda 1957 kommer att kompenseras för det uteblivna skatteavdraget under 2023, meddelar regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Sammantaget får omkring 110 000 svenskar dela på 3,2 miljarder kronor – men utbetalningarna dröjer till nästa sommar.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaRegeringenPensionPolitik

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Mångmiljardkompensationen ingår i den höstbudget som regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna slutförhandlar och presenteras om några veckor. Det beskedet lämnar partiledarna för Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna i ett inlägg på Aftonbladet Debatt på måndagen.

Bakgrunden till är höjningen av pensionsåldern till 66 år som trädde i kraft vid årsskiftet och gjorde att personer 1957 hamnade i kläm. Detta på grund av att åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget samtidigt justerades till att gälla från det år en person fyller 67 år, och inte 66 år som tidigare.

Ändringarna ledde till att personer födda 1957, trots att de i andra avseenden räknas som pensionärer, måste vänta ytterligare ett år på skattesänkningen. För många pensionärer har det kostat flera tusenlappar mer i skatt varje månad.

Åtgärden som regeringspartierna och Sverigedemokraterna presenterat innebär att personer födda 1957 kommer att kompenseras genom en utbetalning på skattekontot från och med juli 2024. Det krävs inte någon ansökan utan pengarna betalas ut automatiskt.

“Den exakta utformningen kommer vi att återkomma till”, skriver partiledarna i debattinlägget och tillägger att satsningen motsvarar skatteeffekten av det förhöjda grundavdraget.

Sammantaget bedöms kompensationen uppgå till 3,2 miljarder kronor och omfatta cirka 110 000 personer.

Med nuvarande regelverk skulle även personer födda 1959 drabbas på samma sätt år 2026 när åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget justeras nästa gång.

För att undvika det föreslår regeringen och Sverigedemokraterna att höjningen av åldersgränsen senareläggs med ett år till den 1 januari 2027. Det bedöms kosta 3,4 miljarder kronor i form av minskade skatteintäkter under 2026.

Sparekonomen Shoka Åhrman på SPP välkomnar regeringens kompensationsåtgärd.

“Det är viktigt att reglerna för pensionssystemet är långsiktigt förutsägbara och rättvisa”, uppger hon i en kommentar till Privata Affärer.

Hon riktar sedan kritik mot de svenska politikerna då förändringen som ledde till att personer födda 1957 föll mellan stolarna “borde hanterats när man tog fram det nya regelverket”.

“Pensionärer är ju en extra utsatt grupp ekonomiskt och har under året drabbats speciellt hårt av konsekvenserna av den höga inflationen i form av höga energi- och matpriser och kraftigt höjda boendekostnader”, kommenterar hon, och fortsätter:

“Därför är det extra viktigt att den här gruppen blir kompenserade. För att dagen och framtidens pensionärer ska kunna planera sin pension krävs det också långsiktiga politiska beslut. Dagens besked är viktigt för att bibehålla förtroendet för pensionssystemet.”

Hon betonar sedan vikten av pensionsplanering, att man flera år före pensionen tar höjd för de ekonomiska konsekvenserna. Ett sätt är att göra en så kallad kvar att leva på-kalkyl efter att alla utgifter betalats, enligt Shoka Åhrman.

“För att kunna göra denna planering krävs det är tydligt regelverk kring skatter och försörjningsstöd som gör det förutsägbart hur hög pensionen blir, så man i sin pensionsplanering kan ta höjd för det”, kommenterar hon.

Läs mer: Kittlande hög rabatt – men investmentbolaget framstår som ett övergivet barn

Läs mer: Köp investmentbolaget som nått historisk vändpunkt

Läs mer: Största hotet mot börsen

Läs mer: Så agerar börsens giganter inför ödeshösten

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera