fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Pensionen lägre än väntat

Publicerad: 17 april 2009, 07:06

Pensionerna blir lägre än vad Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten säger i sina förhandsbesked, visar en SCB-granskning av hur det gått för 65-åringarna som gick i pension 2005.


JO

Jonas Ohlin


Pensionen blir lägre än vad Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten säger i sina förhandsbesked, visar en studie av hur det gått för 65-åringar som gick i pension 2005.

Enligt de två myndigheternas prognoser borde de nya pensionärerna för fem år sedan ha fått 65–68 procent av sin slutlön från det allmänna. I själva verket motsvarade den allmänna pensionen i genomsnitt 59 procent, har Statistiska Centralbyrån (SBC) räknat fram.

Myndigheternas prognosmodeller överskattar pensionerna, skriver försäkringsbolaget Folksams analytiker Håkan Svärdman i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Enligt honom innebär det att nästa generationer av pensionärer måste räkna med än lägre pensioner.

Det är på Folksams uppdrag SCB räknat på hur myndigheternas prognoser stämmer med verkligheten. En rapport av studien redovisas på fredagen.

Enligt Svärdman visar rapporten att de som är födda 1940 i genomsnitt fått 15 500 kronor totalt i pension, det vill säga 83 procent. Av detta utgjorde tjänste- och privatpensioner 24 procentenheter medan resten kom från den allmänna pensionen.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera