torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Peder Hasslev utsedd till ny vd för Alecta

Publicerad: 1 juni 2023, 08:45

Foto: Alecta

Pensionsjätten Alectas nya vd heter Peder Hasslev. Han är i dag chef för statliga riskkapitalbolaget Saminvest och danska pensionsbolaget PFA Pensions ordförande. Peder Hasslev tillträder rollen den 1 september.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I april sparkades Alectas tidigare vd Magnus Billing efter att pensionsjätten under våren förlorat omkring 20 miljarder kronor på sina investeringar i flera kollapsade nischbanker i USA, bland annat Silicon Valley Bank, SVB, och First Republic.

På torsdagen presenterar Alectas styrelse hans efterträdare. Det blir Peder Hasslev, som i dag är vd för statliga riskkapitalbolaget Saminvest och ordförande för den danska pensionsbolaget PFA Pension. Han tillträder som ny Alecta-chef den 1 september, informerar pensionsjätten i ett pressmeddelande.

”Att bli vd för Alecta är ett mycket spännande och hedrande uppdrag. Alecta har levererat hög avkastning och gjort pensionssparare nöjda och trygga under många år”, säger Peder Hasslev i en kommentar, och fortsätter:

”Det viktigaste just nu är att återskapa förtroendet hos kunderna för att Alecta kan fortsätta skapa stora kundvärden. Jag ser också fram emot att utveckla organisationen tillsammans med alla de kompetenta personer som idag arbetar på Alecta.”

Alectas tillträdande vd har tidigare varit bland annat kapitalförvaltningschef på AMF och aktiechef inom kapitalförvaltningen hos SEB.

I en intervju med Dagens industri på torsdagen säger Peder Hasslev att högsta prioriterat för pensionsjätten blir att säkerställa att något liknande det som inträffade med bankinvesteringarna i USA inte händer igen.

”Det är väldigt lätt att komma in som ny vd och peka med hela handen och säga att nu ska vi ändra på allting, men det är inte riktigt så det funkar i praktiken. Här får man analysera och tänka igenom det man ska göra, men prio ett är naturligtvis att säkerställa att något sådant här inte händer igen”, säger han vidare till Di.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera