torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Norman vill stoppa pensionskrånglet

Publicerad: 12 juli 2011, 08:40

Finansmarknadsminister Peter Norman menar att tjänstepensionerna måste anpassas för personer som inte gör ett aktivt val. Om inte arbetsmarknadens parter löser frågan kan det bli lagstiftning.

Ämnen i artikeln:

Peter NormanTjänstepension

ME

Magnus Eriksson


Enligt en undersökning från Sifo kan en majoritet av svenskarna inte bedöma sin pension. Mindre än en av fem har försökt beräkna vilken summa de ska leva på som pensionärer.

I Dagens Nyheter uppmanar finansmarknadsminister Peter Norman arbetsmarknadens parter att göra det lättare att få överblick över tjänstepensionen. Han efterlyser också bättre helhetssyn bland förvaltarna.

– Jag uppmanar parterna att göra systemet mera överskådligt och beakta att det ligger en statlig pension i botten när man gör riskbedömningar. Arbetsmarknadens parter äger frågan, men om inget händer kan vi inte utesluta lagstiftning, säger han till DN.

Enligt honom ska de som inte gör några aktiva val kunna förvänta sig lika bra pension som de som engagerar sig.

– Arbetsmarknadens parter bör göra ickevalsalternativet vassare och tryggare, säger han till tidningen.

Peter Norman konstaterar att pensionsförvaltare ägnar sig åt aggressiv marknadsföring. Han säger att branschen försöker hetsa fram val, vilket får soffliggarna att känna sig som dåliga människor.

Ministern uppskattar pensionsportalen minpension.se – där den som vill kan få en uppskattning av sin pension.

– Det är en utmärkt sajt, men det har tagit väldigt lång tid att få alla aktörer att skicka in sina uppgifter. Jag uppmanar verkligen såväl privata som statliga förvaltare att skicka in sina underlag.

Den allmänna pensionen fungerar väl, enligt Peter Norman. Han säger att det finns ickevalsalternativ i det statliga premiepensionssystemet som förmodligen ger bättre utkomst än många andra.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera