torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Många tjänstemän betalar för hög avgift

Publicerad: 20 juli 2012, 08:30

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Trots att privatanställda tjänstemän med tjänstepension kan göra ordentliga klipp genom att flytta sina pengar är det få som gör det. Så vet du om du själv betalar onödigt hög avgift.

Ämnen i artikeln:

CollectumJenny JeppssonPensionTjänstepension

JP

Joakim Petersson


Kraftigt sänkta avgifter verkar inte vara en tillräcklig morot för att väcka privatanställda tjänstemän med tjänstepension. Endast två av tio har flyttat sina pengar i tjänstepensionen ITP, visar statistik från valcentralen Collectum.

Vid Collectums senaste upphandling för två år sedan kapades avgifterna rejält. Den genomsnittliga avgiften för fonderna sänktes med 44 procent, till 0,54 procent av förvaltat kapitalt. Då hade redan avgifterna pressats med 65 procent vid upphandlingen år 2007.

– Det har hänt väldigt mycket de senaste åren. Bolagen har blivit pressade att erbjuda bättre lösningar, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

Men för att ta del av avgiftssänkningarna fullt ut krävs det att man aktivt flyttar sin tjänstepension. Annars utgår de gamla, högre avgifterna på den del av tjänstepensionen som betalats in före upphandlingarna. På nya inbetalningar utgår automatiskt de nya, lägre avgifterna.

Är systemet för komplicerat?

– Jag tycker vi i branschen har misslyckats med att prata om systemet på ett enkelt sätt. Det är faktiskt ganska enkelt med pension, och man får bra koll genom att logga in på minpension.se, säger Jenny Jepsson.

Vad krävs för att öka intresset?

– Konkreta exempel som visar i kronor och ören hur mycket som faktiskt skiljer olika pensionsprodukter från varandra. Normanbeloppet (uppskattad kostnad för fondavgifter, reds anm) är ett utmärkt exempel.

Som exempel nämner Collectum att många kan minska avgiften med upp till en procentenhet om de flyttar det intjänade pensionskapitalet. Något som kan öka den framtida tjänstepensionen med upp till 25 procent.

Hur aktiv är du själv i ditt pensionssparande

– Jag är ganska aktiv och tycker det är roligt att placera tjänstepensionen och väljer lite olika risknivåer. Det är viktigt att utgå från sitt eget intresse och engagemang när man lägger upp sitt sparande, säger Jenny Jeppsson.

Så flyttar du ditt pensionskapital

Det är valcentralen Collectum som gäller för dig som privatanställd tjänsteman. Du kan flytta tidigare intjänade pensionspengar från ett försäkringsbolag till något av de bolag som Collectum har upphandlat. Om du flyttar en försäkring som din arbetsgivare betalar in premier till i dag kommer även framtida premier att styras om till det nya bolag du valt.

1. Genomför flytten genom att logga in med e-legitimation på collectum.se. Du kan också skriva ut en blankett som du fyller i och postar till Collectum.

2. Inom några dagar får du uppgifter om värdet på det kapital du kan flytta.

3. Om du vill genomföra flytten behöver du inte göra något mer. Om du ångrar dig har du tio dagar på dig att avbryta flytten.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera