söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Ingen premiepension vid fel ifylld blankett

Publicerad: 12 december 2008, 08:28

Ska du gå i pension? Se till att fylla i Försäkringskassans blankett rätt. Om du missar en ruta kan du nämligen gå miste om hela din premiepension.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Vid 61 års ålder kan du ta ut din allmänna pension från Försäkringskassan. Det görs genom att du fyller i en blankett och skickar in till Försäkringskassan. Och den som har intjänad premiepension, är född 1938 och framåt, ska också kryssa i en ruta för premiepensionen om du vill få ut den.

Kruxet är att du inte får någon påminnelse från Försäkringskassan om du missar rutan. Du får då inte ut den premiepension som du har rätt till.

– Vi vill att man ska kunna ta ut enbart inkomstpensionen eller premiepensionen om man vill det. Det är för att ge flexibilitet och kunna ta ut delar av pensionen när man vill, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Försäkringskassan.

När du fyller 70 så kollar Försäkringskassan om du tagit ut din inkomstpension. Men det gäller alltså inte premiepensionen.

Hur många som missat att kryssa i rutan vet inte Försäkringskassan. Men det kan vara upp till 80 000 pensionärer som inte tagit ut premiepensionen, enligt Arne Paulsson.

Men det handlar inte om mycket pengar som dessa pensionärer förlorat om de missat att fylla i blanketten.

– Det handlar om några tio till några hundralappar i månaden, säger Arne Paulsson.

Skicka in ny blankett
Skulle du inte ha tagit ut premiepensionen förlorar du inget om du skickar in en ny blankett till Försäkringskassan.

– I princip ska du inte förlora något. Hur stor pensionen blir beror på tidpunkten för när du tar ut den, säger Arne Paulsson.

Här kan du ladda ner blanketten:

http://www.forsakringskassan.se/pdf-blankett/6165.pdf

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera