tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Hotet mot din pension

Publicerad: 27 februari 2008, 12:11

Det finns en fara med kapitalförsäkringar och pensionssparande. I värsta fall förlorar du pengarna om försäkringsbolaget får ekonomiska problem.


MA

Magnus Alfredsson


De senaste månaderna har flera banker i USA och England fått finansiella problem och krisen börjar märkas i försäkringsbranschen. Hittills har svenska bolag klarat sig ganska bra – men det finns ingen heltäckande lagstiftning som skyddar dina pengar om banken eller försäkringsbolaget går i konkurs.

Insättningsgarantin och investerarskyddet gäller bara vissa former av sparande medan kapitalförsäkring och individuellt pensionssparande ställs utanför.

– Det här är under all kritik, säger Aktiespararnas skattejurist Anna Jansson.

Haken är att du inte äger innehållet i din kapitalförsäkring eller din pensionsförsäkring. Rent juridiskt står alltid ett försäkringsbolag som ägare medan du själv bara har en fordran på bolaget.

Försäkringsbolagen måste föra ett skuldteckningsregister och rapporterar kvartalsvis till Finansinspektionen.

– Vi kontrollerar bolagen. Om ett bolag slarvar och inte ligger rätt går vi på dem direkt, säger Charlotta Carlberg, enhetschef på Finansinspektionen.

– Vi kan förbjuda bolag att förfoga över sina tillgångar i Sverige om de inte sköter sin uppgift. Därför tror jag inte att det går så långt att sparare drabbas.

Risken att ett svenskt försäkringsbolag skulle gå i konkurs är liten. Men om det osannolika ändå händer? Då har du en fordran som motsvarar försäkringsvärdet att kräva tillbaka från konkursboet.

– Det skulle antagligen bedömas som en oprioriterad fordran och vi vet av erfarenhet att det är väldigt svårt att få utdelning på en sådan, säger Aktiespararnas Anna Jansson.

Just nu utreder Riksbankens chefsjurist Per Håkansson insättningsgarantin på uppdrag av finansmarknadsminister Mats Odell.Men utredningen, som ska vara klar i oktober, handlar bara om hur den nuvarande insättningsgarantin ska förbättras. Det finns inga planer på att öka räckvidden så att kapitalförsäkringar och IPS också omfattas.

– Insättningsgarantin är till för att skydda transaktionsmedel, alltså pengar till mat och räkningar. Det handlar inte om allmänt kapitalsparande, säger Per Håkansson.

Riksbanken har krävt en översyn av lagen i flera års tid. Det gäller att sparare känner sig trygga.

– Alla ska våga ha pengarna på banken även när marknaden är orolig. Det är viktigt för landets finansiella stabilitet, säger Per Håkansson.

SOFIA ULLERSTAM

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera