onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Högre pension nästa år

Publicerad: 21 december 2011, 14:17

Nästa år ökar den allmänna pensionen i snitt med 356 kronor till 11 428 kronor i månaden. En garantipensionär, född 1938 eller senare, får nästa år 181 kronor mer i plånboken efter skatt.


TT


För den som har en inkomstgrundad pension på 10 000 kronor i månaden blir det 275 kronor mer plånboken. Och för den som har 15 000 kronor i inkomstgrundad pension handlar det om 414 kronor mer varje månaden efter skatt, enligt Pensionsmyndigheten.

Inkomstpensionen ökar med 3,5 procent, motsvarande 18 kronor i månaden, 2012. Samtidigt minskar premiepensionen i snitt med 18 kronor. Garantipensionen och de flesta tjänstepensioner höjs med 2,8 procent, enligt Pensionsmyndigheten.

Förra året låg den allmänna pensionen på i snitt 11 100 kronor i månaden. I premiepension fick pensionärerna i snitt 200 kronor varje månade 2011.

Det bästa sättet att påverka sin pension är genom arbete. Ju längre, desto mer blir det i plånboken på äldre dagar. Utträdet från arbetsmarknaden, det vill säga när man börjar att ta ut sin pension, har störst betydelse för hur stor pensionen blir. Den som fortsätter att jobba efter 65 år får högre pension.

– Ett års förskjutning ger uppskattningsvis 8 procent högre allmän pension. Sedan kan man arbeta mera och få högre inkomster på det sättet, en timme mer i veckan under hela sin yrkesverksamma karriär skulle ge två procents höjning för allmän pension, säger Ole Settegren.

Att ha en tjänstepension via arbetsgivaren är ett annat hett tips. För att få en samlad bild över sitt pensionssparande och en hur stor pensionen blir, slår Pensionsmyndigheten ett slag för sajten Minpension.se.

– Vi tycker att det är bättre att ta reda på vad du själv får i pension än att studera genomsnittssiffror. Det kan man göra på Minpension.se som ger en samlad bild av ditt pensionssparande, säger Settegren.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera