Pension
Förväntad livslängd avgör pension
Publicerad: 27 december 2010, 12:12
En granskning visar att försäkringsbolagen har helt olika förväntningar om hur länge spararna lever och detta är avgörande för hur mycket pensionsspararna får ut.
ME
Magnus Eriksson
Att en försäkrings avgifter och avkastning spelar roll för hur stora pensionsutbetalningarna blir känner de flesta till. Att försäkringsbolagens antaganden om spararnas förväntade livslängd kan spela en stor roll är inte lika bekant.
Nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner har kartlagt tjänstepensionsbolagens antaganden om livslängd och dessutom listat hur stora månadsutbetalningarna från de olika bolagen förväntas bli vid ett förutbestämt scenario. Kartläggningens resultat redovisas i Dagens Nyheter.
Förutsättningen i beräkningarna var att spararen tar ut sitt pensionssparande, som är 1 miljon kronor, livsvarigt från och med 65 års ålder.
Totalt granskade Pensioner & Förmåner nio försäkringsbolag, fem traditionella bolag och fyra fondbolag. I genomsnitt räknade bolagen med en förväntad återstående livslängd för en 65-åring på 23,5 år, det vill säga en livslängd på 88,5 år. Det skiljer över fyra år i antagen livslängd mellan bolagen. Alecta räknar med att en 65-åring lever i ytterligare 21,5 år medan SEB räknar med 25,6 år.
Sambandet mellan livslängd och utbetalning i granskningen är klar. Ju längre tid spararna förväntas leva, desto lägre blir pensionsutbetalningarna. Anledningen är att ett bolag som räknar med en längre livslängd för sina sparare behöver sprida ut betalningarna på fler år, vilket ger en mindre summa varje månad.
Högst månadsutbetalning fick man från Alecta, som också är bolaget med lägst förväntad livslängd. Utbetalningen den första månaden blev här 5 747 kronor. Lägst månadsutbetalning gav SEB, som också räknar med den längsta förväntade livslängden, med 3 255 kronor.
Att den förväntade livslängden spelar en roll vid utbetalning av livsvariga försäkringar är ingen hemlighet men på Konsumenternas Försäkringsbyrå tycker man att informationen om det är för dålig.
– I all reklam pratar bolagen om avkastning och ibland om avgifter. Men det här är de alldeles för tysta om. Det är svårt att få en uppfattning om hur stor faktiskt pensionen blir, säger Camilla Bratt på Konsumenternas Försäkringsbyrå till Dagens Nyheter.
PRIVATA AFFÄRER