torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Företagare bommar fördelarna med att jobba längre

Publicerad: 17 maj 2023, 08:00

Foto: Henrik Montgomery/TT

Många egenföretagare känner inte till skattefördelarna med att jobba längre upp i åldern, visar en ny undersökning som Pensionsmyndigheten har gjort. Den som fortsätter driva sitt företag efter pensionsåldern har enligt myndigheten "mycket att tjäna".


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Demoskop har på uppdrag av Pensionsmyndigheten frågat egenföretagare om deras kunskaper när det kommer till fördelarna med att arbeta längre upp i åldern.

Baserat på resultaten i undersökning känner drygt hälften av egenföretagarna inte till att arbetsgivaravgiften – eller egenavgiften – blir längre och att de får göra ett förhöjt grundavdrag från 67-års ålder. Många vet inte heller att de får ett förhöjt jobbskatteavdrag från året de fyller 66 år.

”Egenföretagare har mycket att tjäna på att driva företaget vidare högre upp i åldrarna. Men drygt hälften svarar att de inte känner till skattefördelarna”, säger Ann-Christin Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Myndigheten förklarar sedan de tre skattefördelarna, som företagare borde vara uppmärksamma på när de planerar för sin pensionering, i mer detalj.

Den lägre arbetsgivaravgiften infaller från januari det året som företagaren blir 67 år. Då betalar egenföretagaren endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent i stället för arbetsgivaravgiften på 31,42 procent för aktiebolag eller egenavgiften för enskilda firmor som uppgår till 28,97 procent.

Även det förhöjda grundavdraget gäller med start i januari det år som företagen fyller 67 år. Det innebär lägre skatt på arbetsinkomst för den som tar ut lön från sitt aktiebolag eller enskild firma.

”Grundavdraget ger också lägre skatt på pension. Den som har börjat ta ut sin pension kan fortsätta att driva företaget”, tillägger Pensionsmyndigheten.

Den tredje fördelen med förhöjt skatteavdrag gäller från januari det år som företagen blir 66 år.

”Det ger lägre skatt på arbetsinkomst eller inkomst av enskild näringsverksamhet”, skriver myndigheten.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera