söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

FI vill stoppa ond cirkel

Publicerad: 7 juni 2012, 06:35

Finansinspektionen (FI) vill motverka att försäkringsföretagen kortsiktigt säljer aktier och köper räntebärande tillgångar.


TT


Därför ska FI inom kort föreslå att bolagen tillfälligt ges möjlighet att tillämpa ett golv för den så kallade diskonteringsräntan.

”Företagens agerande riskerar annars att skapa en negativ spiral av fortsatt fallande aktiepriser och räntor vilket kan förvärra situationen ytterligare. På lång sikt riskerar försäkringstagarna att få lägre pensioner”, skriver FI.

Bakgrunden till förslaget är, enligt FI, de ”exceptionella och svårförutsägbara” förhållanden som råder på marknaden. Marknadsräntorna har fallit kraftigt och ligger på historiskt låga nivåer, vilket innebär en pressad situation för livbolag och tjänstepensionskassor.

”Företagen ges möjlighet att beräkna diskonteringsräntor med nuvarande metod men baserat på stängningskurserna per den 31 maj 2012. Golvet föreslås gälla under ett år”, skriver FI.

FI:s generaldirektör Martin Andersson skriver att myndigheten vill undvika ett kortsiktigt agerande som kan få långsiktiga konsekvenser.

Förslaget ska skickas ut på remiss den 11 juni.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera