torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Fem AP-fonder blir en

Publicerad: 23 maj 2012, 08:10

Som ett led att moderniseringen borde AP-fonderna slås ihop till en enda enhet. Det kommer en utredning som fått i uppgift att se över systemet att föreslå i augusti.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Det erfar Dagens Industri.

Om utredningen får som den vill kommer det i framtiden att handla om en rejäl renodling med bland annat stordriftsfördelar. Dessutom ska riskkontroll och riskhantering förbättras.

Den stora förändringen kan sammanfattas i att man separerar ägandet av kapitalet från förvaltningen av kapitalet, med en övergripande instans som får ett ansvar för buffertkapitlet.

”Vi tänker nytt och framåt. Vi vill hitta en lösning som är långsiktig och kan maximera nettoavkastningen”, säger Mats Langensjö till DI utan att bekräfta tidningens uppgifter.

AP-fonderna förvaltar cirka 870 miljarder kronor och är det svenska pensionssystemets reservbuffert. De står för tio procent av hela pensionssystemet. Fonderna måste avkasta från buffertkapitalet över inkomstindex för att kunna bidra till pensionerna, något som AP-fonderna misslyckats med de första tio åren.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera