fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Dyrt att börja jobba sent

Publicerad: 11 juni 2014, 08:22

Foto: Bertil Ericson/TT

Att plugga några extra år eller göra uppehåll mellan gymnasiet och högskolan gör att pensionen blir mindre. Det kan handla om tusentals kr i månaden, enligt en rapport från Alecta.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Att varje år i arbete ger mer i pension är ingen nyhet. Men Alecta har räknat på hur stor skillnaden är rent pengamässigt om man som ung börjar jobba tidigt.

Enligt rapporten får till exempel en privatanställd tjänsteman med en ingångslön på 26 500 kr hela 6 000 kr mer i pension varje månad om jobbkarriären inleds vid 25 års ålder istället för vid 30 år.

– Att fortsätta jobba som äldre kan vara ett sätt att få högre pension, men väl så betydelsefullt för pensionens storlek är vid vilken ålder arbetslivet påbörjas, säger Alectas pensionsekonom Eva Adolphson, som tagit fram rapporten.

Svenska ungdomar kommer sent in på arbetsmarknaden. Faktum är att Sverige har den näst högsta genomsnittliga examensåldern bland OECD-länderna (29,7 år).

Men lösningen är inte att skippa högskolestudierna och börja jobba direkt efter gymnasiet. Istället handlar det om att börja studera på högskola direkt efter gymnasiet och snabbt komma igenom utbildningen.

– Att göra ett uppehåll mellan gymnasiet och högskolan kan vara ett sätt att mogna och skaffa sig erfarenheter, men tyvärr är det inte gratis. Med dagens reformerade pensionssystem är det självklart att detta har ett pris i form av sänkt livsinkomst och lägre pension, fast få tänker på detta när de är i 20-årsåldern, säger Eva Adolphson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera