söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Dubbla fondavgifter i pensionen

Publicerad: 26 mars 2012, 07:30

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Uppemot 350 000 pensionssparare betalar dubbla avgifter när det sparar i pensionsförvaltarnas egna fonder. Det framgår av en kartläggning som Pensionsmyndigheten har gjort.

Ämnen i artikeln:

Premiepension

PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Det skriver Svenska Dagbladet.

Massbyterna inom pensionsfondsystemet har i stort sett upphört efter att Pensionsmyndigheten införde ett förbud den 1 december förra året. Men i stället har ett nytt problem uppstått – det kan röra sig om uppemot 350 000 pensionssparare dubbla avgifter i systemet.

Det handlar om att förvaltarna har startat egna fonder, som inom ramen för pensionssystemet placerar kundernas pengar i så kallade fond-i-fonder. Detta sker utan att kunderna informeras om de avgifter förvaltarna tar ut på förvaltarnas respektive hemsidor.

”Det är nu väldigt många av förvaltarna som i dag tar ut två avgifter för en tjänst”, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Thomas Norling, till SvD som tillägger att han tycker att förfarandet är ”anmärkningsvärt”.

Om pensionsspararna i stället hade valt fonderna själva via Pensionsmyndighetens fondtorg hade de sluppit undan en avgift.

Enligt myndighetens granskning är det åtta företag som placerar kundernas pengar i egna fond-i-fondlösningar och ändå fortsätter att ta ut extra avgifter.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera