onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Kristina Kamp: De är högvilt på äktenskapsmarknaden

Njut först av bröllopet men så småningom bör man som nygift se över pensionen. Men den som gift sig med en privatanställd tjänsteman med ITP2 och kanske till och med fått premiepension som morgongåva kan skatta sig extra lycklig, skriver Min Pensions pensionsekonom Kristina Kamp.

Publicerad: 12 juni 2014, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Pingst, midsommar eller ett vackert sensommarbröllop. Påkostat med hundratals gäster eller ett drop-in bröllop på Skansen. De kommande månaderna är det högsäsong för bröllop.

Men nej, man ska inte tänka på pensionen när man gifter sig! Så alla ni som planerar att ingå i det äkta ståndet, knyta hymens band och allt vad det brukar kallas, ni ska inte läsa detta.

Men det finns föräldrar, syskon, vänner och släktingar. Några med mer eller mindre lyckade äktenskap, och några med äktenskapet bakom sig. Ni kan ju läsa vidare, och tipsa de unga tu, så småningom…

För bröllop handlar inte bara om kärlek, det finns en hel del juridik inblandat också. Även pensionerna kan påverkas av ändrat civiltillstånd. En del saker kan vara bra att känna till. De unga tu blir ju, i alla fall om allt går bra i livet, äldre. Medellivslängden är över 80 år och stigande. Även de som fyllt 30 år när de gifter sig kan räkna med ett långt liv tillsammans.

Skilsmässostatistiken är mer konstant. Omkring 23 000 par väntas skilja sig i år. Medelåldern för de nyskilda är 42 år för kvinnan och 45 år för mannen. Allt enligt Statistiska Centralbyrån, som har koll på sådant. Statistiken visar också att det är de frånskilda kvinnorna som har de lägsta pensionerna. Så här kommer några tips på vägen, både till dem som klarar att leva lyckliga alla sina dagar och de som inte gör det:

Tips 1. Ge bort premiepensionen som morgongåva

Har brudparet ojämna inkomster redan nu, eller kommer det kanske att bli så när barnen kommer? Då kan en liten delning av den allmänna pensionen, den i det orange kuvertet, vara på plats. Den delen som placeras i fonder går att ge bort men bara om man är gift!

Ger man bort sin premiepension överförs varje år ett belopp som motsvarar 2,5 procent av lönen. Det kan handla om upp till 11 000 kronor om året ungefär. I praktiken ger man bort sin framtida premiepension, den man kommer att tjäna in under året.

Ansökan om överföring görs via Pensionsmyndigheten, och blanketten finns här.

Vid skilsmässa upphör överföringen automatiskt. Men det som redan är bytt är bytt och kan inte tas tillbaka. Vill man att överföringen ska upphöra tidigare skickar man in en ny blankett. Den finns här.

Fördelen med att ge bort premiepensionen är att det inte handlar om att avstå pengar här och nu. Nygifta brukar inte bada i pengar.

Nackdelen med att ge bort just premiepensionen är att det ”kostar” 8 procent eftersom andra sparare ska kompenseras för att kvinnor lever längre. Av 10 000 kr blir det alltså i praktiken 9 200 som verkligen kommer in på makan eller maken konto.

Tips 2. Kolla vilken tjänstepension din partner har

Tjänstepensioner kan se ganska olika ut, beroende på vilket avtal som gäller på den arbetsplatsen. Alla har inte heller tjänstepension, vilket betyder lägre pension i framtiden. Det kan också vara rätt stora skillnader för vad som gäller om din make eller maka dör. Blir det några pengar till familjen som finns kvar?

Högvilt på äktenskapsmarknaden i det här fallet är högavlönade privatanställda tjänstemän med ITP2. Här finns ett rejält familjeskydd livet ut. Men det förutsätter att man verkligen är gift. Sambor får inget, bara de gemensamma barnen. Det gäller också att hålla fast vid hustrun/maken tills någon avlider.

Tips 3. Tänk riskspridning!

Att ha två löner är bättre än en. Arbetslöshet eller sjukdom slår inte lika hårt mot ekonomin om det finns en annan inkomst att leva av. Om någon av er under perioder arbetar mindre eller har väsentligt lägre lön, fundera på hur det ska kompenseras. Den vägen blir pensionen mer jämställd också. Gå in på www.minpension.se och fundera på hur ni kan jämna ut de framtida pensionerna på bästa sätt.

Tips 4. Om äktenskapet kraschar

Ta redan på vad som händer men din ekonomi om äktenskapet inte håller. Mycket ska delas på om man inte gjort upp om annat innan. Även skulder delas, gäller också studieskulder.

Tips 5. Vårda relationen.

Det är trots allt så att rätt många äktenskap inte slutar med skilsmässa. Att åldras tillsammans är bra för mycket, inte bara för ekonomin.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kristina Kamp

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera