söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

Bratt: Flytt av pensionskapital kan ge miljonbesparing

Publicerad: 11 april 2022, 11:00

I dagarna har avgiftstaket fyllt 1 år! Den 1 april 2021 infördes ett tak för avgifter vid flytt av individuella pensionsförsäkringar motsvarande max 600 kr. För dem som gjorde det redan för ett år sedan och befinner sig mitt i livet kan besparingen uppgå till miljonbelopp. Det uppger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett inlägg på Nordnetbloggen som precis publicerats.


CF

Christer Fälldin


Frida Bratt har gjort tre exempel på vad pensionssparare kan tjäna på att flytta sitt pensionskapital till lägre avgifter till en flyttkostnad på bara 600 kr. Tidigare kunde det kosta tiotusentals kronor att flytta, vilket i praktiken gjorde att sparare blev inlåsta i ibland både dyra och dåliga försäkringar.

– Den besparing som kan göras på att flytta till låga eller inga avgifter blir väldigt, väldigt stor. Det beror på att avgifternas betydelse blir så enorm under den långa spartiden. Även avgifter växer ju i ett slags inverterad ränta på ränta-effekt, säger Frida Bratt.

”Storleken spelar roll”

Hennes exempel visar hur viktigt det är med låga avgifter för dem som sparar långsiktigt. Det gäller förstås i ännu högre grad för dem som pensionssparar över flera decennier. Och storleken på månadssparandet spelar också stor roll.

I Frida Bratts räkneexempel har tre personer med 35 år kvar till pensionen bestämt sig för att flytta från en pensionsförsäkring med både en fast och en rörlig avgift, 360 kr respektive 0,65 procent av kapitalet. Exempelpersonerna heter Lina, Karl och Anna.

Lina sparar 450 000 kr

Lina, som har 35 år kvar till pensionen, får varje månad 1 000 kr över till sitt tjänstepensionssparande. Den nuvarande pensionslösningen är en fondförsäkring med fast avgift på 360 kr per år och en rörlig avgift på 0,65 procent av kapitalet.

Om Lina bestämmer sig för att flytta sitt sparande till en försäkring utan avgifter med en avkastning varje år på 6 procent, då pengarna placerats i aktiefonder, blir hennes besparing 230 000 kr tills hon tar ut pengarna vid fyllda 65 år. Lina plockar sedan ut pengarna under 15 år, tills hon blir 80 år.

Även under den tiden görs en besparing eftersom pengarna ligger kvar i en försäkring utan avgifter. Här sparas ytterligare 220 000 kr. Att besparingen blir så stor trots kortare tid, 15 år, beror på att kapitalet nu är så pass stort.

– Totalt har Lina under både spartid och uttagstid sparat cirka 450 000 kr på flytten till lägre avgifter som hon gjorde 35 år före pensionen. Totalt kommer 1,8 miljoner kr betalas ut till Lina under hennes uttagstid, säger Frida Bratt.

”Karl sparar 720 000 kr”

Nästa exempel handlar om Karl som också har 35 år kvar till pensionen, men från hans lön sätts 1 800 kr varje månad över till ett tjänstepensionssparande. Den nuvarande pensionslösningen utgörs av en fondförsäkring med den fasta avgiften 360 kr per år och en rörlig avgift på 0,65 procent av kapitalet

När Karl bestämmer sig för att flytta sitt sparande till en försäkring utan avgifter och med en tänkt avkastning varje år på i snitt 6 procent, kommer besparingen i form av lägre avgifter att uppgå till 360 000 kr fram tills han börjar plocka ut pengarna vid 65 års ålder. Men även under uttagstiden görs en besparing under de 15 år uttagen sker.

– Besparingen blir lika mycket till, ytterligare 360 000 kr under de 15 åren. Därför har Karl totalt sparat ungefär 720 000 kr på flytten till lägre avgifter. Totalt kommer 3,3 miljoner kr att betalas ut från Karls sparande under hans uttagstid, säger Frida Bratt.

”Anna sparar miljonbelopp”

Det sista exemplet handlar om Anna, som också har 35 år kvar till pensionen vid 65 års ålder, men där 4 800 kr varje månad sätts över till hennes tjänstepension. Den nuvarande pensionslösningen är en fondförsäkring med fast avgift 360 kr per år och en rörlig avgift på 0,65 procent av kapitalet.

– Om Anna flyttar till en fondförsäkring utan avgifter kommer besparingen i form av lägre avgifter fram tills Anna tar ut pengarna vid 65 år att uppgå till hela 860 000 kr. Men även under uttagstiden, de 15 åren från det att Anna är 65 år, kommer pengar att sparas på de lägre avgifterna. Totalt handlar det om en besparing på 1,7 miljoner kr, säger Frida Bratt.

– Jag har räknat på 6 procents snittavkastning., men inte räknat med någon fondavgift vilken tillkommer, men å andra sidan brukar man kunna säga att marknaden växer med i snitt 8 procent per år och här räknar jag med 6 procent. Väljs indexfonder med max 0,3 procent i avgift kan man gott och väl lyckas få en högre avkastning än den jag räknat med. Jag har räknat på en avkastningsskatt på 0,5 procent, säger hon.

Tips om att kolla

Frida Bratt tipsar också om två väsentliga saker att ha koll på för den som vill flytta sitt pensionskapital.

Först och främst, kolla dina villkor idag. Det kan du till exempel göra på minpension.se. Har du redan bra villkor finns ingen anledning att flytta, till exempel om du har en så kallad traditionell livförsäkring med hög återbäringsränta.

Andra tipset är att inte flytta sin pension till sämre villkor bara för att få några punkters bättre boränta exempelvis. Gör flytten av rätt skäl, alltså att du vill ha bättre villkor, manar hon.

Not: Avgiftstaket innebär att pensionsbolag maximalt får ta ut en avgift på motsvarande 600 kr från en konsument som vill flytta sin pension. Avgiftstaket gäller individuella pensionsförsäkringar, det vill säga privat pensionssparande och tjänstepension utanför kollektivavtalen. Den lagstadgade flytträtten gäller pensionsförsäkringar tecknade efter 1 juli 2007. För försäkringar tecknade före 2007 finns ännu ingen lagstadgad flytträtt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera