torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hushållsekonomi

Nio av tio föräldrar sparar till sina barn – men sönerna får mer pengar än döttrarna

Publicerad: 14 september 2023, 08:30

Foto: Getty Images

Nästan nio av tio föräldrar sparar till sina barn. Man lägger samtidigt undan mer pengar till sönerna än döttrarna och väljer sparkonto framför aktier, visar en undersökning som SEB har gjort.

Ämnen i artikeln:

SEBBarnsparande

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I genomsnitt sparar svenska föräldrar nära 700 kronor per månad till sina barn. Sparbeloppet har vuxit de senaste åren, exempelvis uppgick motsvarande siffra till 574 kronor år 2019. Det framgår av en undersökning från Demoskop som SEB har beställt.

Andelen barnsparande föräldrar har också ökat under samma period till att nu ligga på omkring nio av tio jämfört med drygt 80 procent för fyra år sedan.

När det gäller sparbeloppet skiljer det sig åt mellan tjejer och killar. Enligt undersökningen sparar föräldrar i genomsnitt 650 kronor till en dotter jämfört med 730 kronor till en son.

Samtidigt är sparkonto den mest föredragna sparformen, därefter hamnar fonder medan direktsparande i aktier är mer ovanligt. Bostadsköp hamnar överst på listan över syftena med barnsparandet, ett annat vanligt ändamål för pengarna är körkort.

Baserat på svenskarna genomsnittliga barnsparande skulle det ta knappt 15 år att samla ihop till en kontantinsats för en etta på en av de större studentorterna, enligt SEB.

“Det är ett enastående resultat att nästan 9 av 10 föräldrar sparar till sina barn. Det betyder att allt fler kan få ett startkapital lagom till när de tar klivet ut i vuxenlivet”, säger bankens privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

“Föräldrar bör dock i högre utsträckning se över hur man väljer att placera pengarna då allt för många väljer kontosparande vilket begränsar avkastningsmöjligheterna något.”

Han kommenterar även skillnaden i barnsparandet mellan killar och tjejer.

“Dessutom bör fler fundera över varför sparandet skiljer sig mellan barnen och eftersträva att fördela sparandet jämnare för att inte riskera att förstärka den privatekonomiska ojämlikhet som redan finns i samhället.”

Läs mer: Köp operatören efter kursfallet – aktien ska upp 20 procent

Läs mer: Så tar du rygg på familjen Lundins aktieportfölj

Läs mer: Rea på industriaktien – orättvist lågt värderad

Läs mer: Analys: Fallna börsstjärnan ska upp 50 procent

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera