Hushållsekonomi
Barnsparandet minskar när konjunkturen viker: “Olyckligt”
Publicerad: 23 augusti 2023, 08:00
Foto: Getty Images
Barnsparandet har minskat när konjunkturen försämrats, visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Det är de lågavlönade hushållen som drabbats allra hårdast – nära en fjärdedel uppger att man tvingats dra ned på sparandet till sina barn.
Ämnen i artikeln:
BarnsparandeNovus har på uppdrag av Länsförsäkringar undersökt i vilken grad föräldrar sparar till sina barn, på vilket sätt och varför man gör det.
Resultaten från undersökningen visar att barnsparandet generellt har minskat det senaste året när hushållens kostnader ökat, framför allt till följd av högre räntor och inflation. Det är samtidigt stora skillnader mellan hög- och låginkomsttagare, betonar Länsförsäkringar.
“Att spara till barnen handlar om att skapa goda förutsättningar för de första kliven in i vuxenvärlden. Det är därför olyckligt att sparandet minskar och att så stora skillnader finns mellan hög- och låginkomsttagare”, Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar, och tillägger:
“Det ligger i farans riktning att barnens livschanser segmenteras utifrån föräldrarnas ekonomi.”
Nära en fjärdedel av låginkomsttagarna, 16 procent, uppger att de minskat barnsparandet på grund av det ekonomiska läget. Det kan jämföras med endast 5 procent bland höginkomsttagarna. I undersökningen klassas hushåll med en månadsinkomst på mellan 25 000 och 42 000 kronor som låginkomsttagare.
De högavlönade hushållen månadssparar i genomsnitt betydligt mer än låginkomsttagarna till sina barn. Enligt undersökningen uppgår barnsparandet till 383 kronor i månaden bland de lågavlönade hushållen, vilket kan jämföras med höginkomsttagarnas avsättning på 620 kronor.
“Vid en första anblick kan en liten minskning i sparandet inte te sig så betydelsefull men på lång sikt kan det bli kännbart för ditt eller dina barn. Det kan exemplifieras med skillnaden mellan hög- och låginkomsttagare, där en till synes liten skillnad i det månatliga sparandet växer sig till en enormt stor differens på lång sikt”, kommenterar Stefan Westerberg.
Baserat på att hushållens månadssparande består i 18 år, och den årliga avkastningen uppgår till 6 procent, kan barnets sparkapital nå 149 000 kronor för låginkomsttagarna mot hela 245 000 kronor för höginkomsttagarna.
Mer än hälften av hushållen, 51 procent, uppger att syftet med barnsparandet är att pengarna ska användas till ett bostadsköp. Därefter prioriteras körkort med en svarsandel på 34 procent och studier med 24 procent.
Läs mer: Rekord för våra portföljer i sommar – här är fonderna som ingår
Läs mer: Hernhag: Raset i kvalitetsbolaget öppnar för långsiktiga köp