torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäkringar

Svagt försäkringsskydd för elsparkcyklar

Publicerad: 9 juni 2023, 11:05

Skador med elsparkcyklar ökade med 35 procent i fjol. Saknar du rätt försäkringsskydd riskerar du att bli utan ersättning, varnar Konsumenternas försäkringsbyrå.


JM

Johan Markwall

johan.markwall@privataaffarer.se


Elsparkcyklar blir allt vanligare i gatubilden. Men att köra elsparkcykel kan innebära en hög risk för skador om man inte är van, inte kan trafikreglerna eller om man kör i trängsel. Ofta ser man dessutom att de som kör eller åker inte använder hjälm, trots att det ett lagkrav för barn under 15 år.

Många uthyrare har som krav att föraren ska vara 18 år men det är ändå många barn och ungdomar som lyckas hyra elsparcyklarna utan föräldrarnas kännedom. Man får heller inte vara mer än en person på samma elsparkcykel men ofta åker flera barn på samma fordon.

Barnen kan skada både sig själva och andra allvarligt och flera parter
riskerar att bli utan kompensation för sina skador. En färsk rapport från Transportstyrelsen larmar nu om att antalet trafikolyckor där
elsparkcyklar är inblandade har ökat kraftigt under 2022, jämfört med året före.

Skadestatistiken från Transportstyrelsen visar att under 2022 skadades 3 334 personer och 4 personer dog i olyckor med elsparkcykel inblandad. Det är en ökning av antalet skadade med 35 procent jämfört med året före.

Konsumenternas försäkringsbyrå påminner förare om att se till att ha rätt försäkringsskydd. Annars kan elsparkcykelturen bli en dyrbar historia. Elsparkcyklar omfattas inte av trafikförsäkringen, som bilar och mopeder gör. Därför blir försäkringsläget ett helt annat.

– Försäkringsskyddet för elsparkcyklar är svagt om man jämför med mopeder som kör i nästan samma hastighet, säger Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Det finns ingen trafikförsäkring för elsparkcyklar och för att få ersättning för en personskada måste du ha en egen olycksfallsförsäkring.

Den som blir påkörd och skadad i en trafikolycka med en elsparkcykel måste ha en egen olycksfallsförsäkring, eller ingå i en via till exempel jobbet, för att få ersättning. Detta eftersom hen normalt inte får någon ersättning från förarens försäkring. Bara om föraren anses ha varit vårdslös och blir skadeståndsskyldig kan den skadade få ersättning på det sättet.

Om föraren inte har någon hemförsäkring som kan betala ut skadeståndet kan hen bli skyldig att själv betala mycket höga belopp.
Ett annat problem är de elsparkcyklar som säljs i butik. Var tredje elsparkcykel som säljs har för stark motor och kan köra för fort, rapporterar P3 Nyheter.

Dessa fordon är olagliga att köra men säljs legalt. En elsparkcykel får endast gå i 20 kilometer i timmen men de fordon som säljs går ofta
fortare än så.

– Ur ett personskadeperspektiv gör det ingen skillnad. Du måste ha en egen olycksfallsförsäkring för att få ersättning. Däremot får du ingen ersättning via hemförsäkringen om den blir stulen eftersom den går för fort, säger Jenny Sparring.

– Kör du på någon så är det lätt att bevisa att du har varit vårdslös om du kör en olaglig elsparkcykel och då är det hög risk för att du som förare blir skadeståndsskyldig mot den du har kört på. Kör du på någon med bra jobb och hög lön som blir så svårt skadad att hen inte kan jobba, då kan det handla om mångmiljonbelopp.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera