onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäkringar

Missa inte jämföra olika båtförsäkringar

Publicerad: 16 april 2019, 02:00

Foto: Per-Olov Eriksson/IBL Bildbyrå/TT

Nu när frosten är borta och isarna smält är det dags att förbereda sig för båtsäsongen. Se till att du har rätt båtförsäkring till rätt pris – före sjösättningen.


Båtsäsongen är kort på våra breddgrader och en skada kan förstöra stora delar av den, om du inte har rätt båtförsäkring, anser Compricers sparekonom Christina Söderberg.

– Vid skada kan en effektiv och specialiserad skadereglering vara värdefull. Genom att jämföra både innehåll och pris för din båtförsäkring kan du få ett bättre skydd till ett lägre pris, säger hon.

Skiljer tusenlappar

Rätt försäkring är dels en ekonomisk fråga, dels en fråga om att få en eventuell skada åtgärdad så snabbt och effektivt som möjligt, för att inte behöva missa för stor del av båtsäsongen.

– Missa inte att jämföra när du gör en förändring, till exempel när du köper en ny båt, när du installerar ny säkerhetsutrustning, när du har fått en skada på båten eller när du byter hamn, säger Christina Söderberg.

Det skiljer ofta tusenlappar mellan likvärdiga försäkringar bland annat på grund av vilken skadestatistik de olika båtförsäkringsbolagen har för olika områden och båtmodeller, menar hon.

– De många riskkomponenter som finns inom båtförsäkring, som stöld- och sjösäkerhet eller vilken hamn båten ligger i, påverkar också priset.

Vad täcker då en båtförsäkring?

– Normalt ingår ersättning för skador på båten i samband med upptagning, sjösättning och transport, skador till sjöss, skadegörelse, stöld och brand. En ansvarsförsäkring ingår och ett rättsskydd. En båtförsäkring kan också innehålla en stilleståndsersättning. Maskinskada ingår inte i vanliga fall utan är ett tillägg du måste välja, säger Christina Söderberg.

Hon har jämfört försäkringar för tre olika båtar som ofta ses i svenska hamnar: en Linjett 32, en Buster MI och en Aquador 26 HT.

Jämförelsen omfattar helförsäkring utan tilläggsförsäkringar och utan säkerhetsutrustning, samt som har hemmahamn i Stockholms län.

I tabellen nedan ser du utfallen för Christina Söderbergs jämförelse mellan båtförsäkringarna.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Av: Christer Fälldin, christer.falldin@privataaffarer.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera