torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäkringar

Konsumenternas: Var noggrann när du väljer hundförsäkring

Publicerad: 17 november 2021, 09:38

Foto: Shutterstock

Pandemins inledning, när många började arbeta hemifrån, blev inledningen på en ”valp-boom” som fortsatt sedan dess. Allt fler ville ha en hund som sällskap på hemmakontoret. Det är viktigt för de nya hundägarna att jämföra innehållet i olika försäkringsbolags hundförsäkringar, anser Konsumenternas Försäkringsbyrå.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Med rätt försäkring kan du undvika höga veterinärförsäkringar, enligt byrån. Det kan vara svårt att byta hundförsäkring när hunden blivit äldre och haft olika sjukdomar eller skador. Som ny hundägare bör du därför teckna en försäkring så fort som möjligt.

– En hundförsäkring brukar inte omfatta sjukdomar eller skador som visat sig före försäkringens startdatum. Har du avslutat en tidigare försäkring så kan du inte vända dig till ditt gamla försäkringsbolag för ersättning, säger Håkan Carlsson, jurist och försäkringsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå som också ger rådet att efter jämförelsen av olika försäkringar teckna en försäkring så fort som möjligt,

”Kontrollera begränsningarna”

Ett skäl till det är att en del hundraser i högre grad än andra drabbas av vissa sjukdomar och besvär. Kontrollera därför noga vilka begränsningar och undantag som hundförsäkringen innehåller och vad som kan bli aktuellt för just din ras.

Även om du har en hundförsäkring så får du själv stå för en del av veterinärvårdskostnaden, genom självrisken. Om du väljer en lägre självrisk får du en högre premie. Väljer du i stället en högre självrisk får du en lägre premie.

Det gäller också att välja försäkring och veterinärbelopp utifrån ditt och hundens behov.

”Tänk långsiktigt”

– Det är vanligt att försäkringsbolagen ger en så kallad valprabatt under hundens första levnadsår. Men tänk gärna långsiktigt och försök att bedöma kostnaden och skyddet för hundens hela förväntade livslängd, säger Håkan Carlsson.

En hundförsäkring består av en veterinärvårdsförsäkring som kan ersätta kostnader för undersökningar och behandlingar när hunden blir sjuk eller skadad. Det är också möjligt att lägga till en livförsäkring som kan ge en engångsersättning om hunden dör innan den uppnått en viss ålder.

I oktober i år fanns det 1.037.000 registrerade hundar i Sverige, enligt Jordbruksverket. Det är en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande period förra året. På konsumenternas.se jämförs olika hundförsäkringar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera