torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäkringar

Här är bästa försäkringarna vid stenskott

Publicerad: 12 april 2019, 09:00

Foto: istockphoto

Att få ett stenskott som spräcker vindrutan kan bli en dyr affär för dig som bilägare om du inte har en försäkring som täcker glasskador. Men med rätt försäkring och snabb åtgärd kan du faktiskt fixa rutan utan att betala en enda krona.

Ämnen i artikeln:

Bilförsäkring

Så här års är det högsäsong för stenskott. Men om oturen är framme gäller det att agera snabbt. Om stenskottet är mindre än en gammal femkrona så går nämligen vindrutan förmodligen att laga. Ju snabbare du reparerar stenskottet, desto större är chansen att vindrutan inte hinner spricka. För när rutan väl börjat spricka finns ingen annan lösning än att byta hela rutan.

Om bilen endast har en trafikförsäkring är det bara att öppna plånboken och betala reparation eller vindrutebyte själv. Särskilt det sistnämnda är en rätt kostsam historia.

Men har du tecknat en halvförsäkring så brukar det täcka glasskador. Självriskerna varierar dock stort och vet man med sig att man ofta åker på grusiga vägar kan det vara läge att byta till ett försäkringsbolag där självriskerna är låga eller till och med obefintliga.

Att laga ett stenskott kan nämligen vara så billigt som 0 kr om du har rätt försäkring. I Konsumenternas försäkringsbyrås jämförelse av bilförsäkringar finns åtta försäkringsbolag där självrisken är 0 kr vid lagning av stenskott. Dessa är Folksam, Gjensidige, Moderna, Paydrive, Safetown, Svedea, Swedbank/Tre Kronor och WaterCircles.

Hos övriga försäkringsbolag ligger självriskerna för lagning av ett stenskott på mellan 50 och 200 kr. Men om rutan börjat spricka är det byte som gäller och då är självriskerna betydligt högre. Det vanligaste är en självrisk på 1 500 kr men det finns undantag. Hos Aktsam är självrisken till exempel 1 800 kr medan du med bilförsäkringarna Folksam Stor eller TryggHansa Stor kommer undan med 750 kr. Hos Moderna får du däremot betala 35 procent av kostnaden, dock lägst 1 000 kr.

Tabell: Försäkringsbolagen där lagning av stenskott sker utan självrisk

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera