Försäkringar
Brister i många badrum – försäkringen riskerar att inte täcka skadekostnader
Publicerad: 7 september 2023, 13:00
Johanna Lindström, husexpert på Anticimex.
Foto: Ad Gr (Getty Images)/Anticimex
Anticimex besiktade drygt 90 000 villor förra året och nära hälften hade fuktproblem eller vattenläckage i badrummet. Samtidigt finns det en risk för att hemförsäkringen inte täcker eventuella skadekostnader fullt ut, varnar bolagets husexpert Johanna Lindström.
Totalt genomförde Anticimex 90 855 besiktningar av villor och fritidshus förra året, bland annat för att identifiera risker kopplat till fukt- och vattenskador i badrummet. Nästan vartannat småhus, 48 procent, hade problem med fukt eller vattenläckage.
I många fall beror det på att badrummen är gamla och utslitna, men även på undermåliga renoveringar. Det konstaterar bolaget i sin nya hushälsorapport.
Samtidigt har kraven på hur badrum ska byggas skärpts under de senaste åren. I de fall monteringsanvisningar och branschregler inte följts finns det en risk för att hemförsäkringen inte täcker skadekostnaden fullt ut, varnar Anticimexs husexpert Johanna Lindström.
– Försäkringsbolagens hantering kan skilja sig åt, men de börjar alltid med att titta på hur gammalt badrummet är där skadan finns, säger hon, och fortsätter:
– Åldersavdraget kan bli stort om man har ett äldre badrum. Jag tror att det finns många som inte förstår att det kan bli ganska jobbigt ekonomiskt om man har ett gammalt badrum men inte satt av pengar för underhåll eller renovering.
Tänk på detta vid en renovering
– Vid misstanke om fukt- eller vattenskada, kontakta en fackman för undersökning. Exempelvis ska du anlita en mattläggare för att åtgärda mattsläpp om du har plastgolv eller en plattsättare för att åtgärda sprickor och trasiga fogar om du har kakel eller klinker.
– Anlita alltid hantverkare som har rätt kunskaper. Ta gärna referenser och använd kvalitetssäkrade hantverksförmedlingar.
– Tänk på att skador som inte åtgärdas kan leda till stora konsekvenser då skadorna förvärras över tid och därmed också blir mer kostsamma.
Källa: Anticimex
För att betala ut ersättning kräver försäkringsbolagen att badrummen är fackmässigt byggda och följer rådande branschregler vid tidpunkten för installationen eller renoveringen.
– Om bygget inte har gjorts på rätt sätt ökar naturligtvis risken för olika typer av problem. Bedömer då försäkringsbolaget att ett fel orsakat skadan riskerar man att inte få samma ersättning, eller ingen alls, säger Johanna Lindström, och tillägger:
– Den som utfört arbetet kan ha ett ansvar i sådana fall, men det beror på vem du har anlitat. Om man ska utkräva ansvar av hantverkaren blir situationen för dig som konsument också bökigare.
Vad händer om jag köpt ett hus där badrummet renoverades för ett antal år sedan och som senare visar sig ha brister?
– Det beror helt och hållet på vad för typ av fel eller brist som finns och i vilken mån det påverkar ditt bruk av badrummet. Generellt har säljaren ett visst ansvar, men det är inte en lätt situation att reda ut.
Därför är det viktigt att vara noggrann med kontroller och besiktningar innan husköpet, poängterar hon.
– Om det ändå finns brister har man först möjlighet att vända sig till sitt eget eller säljarens villahemförsäkringar som kan täcka skadan. I andra hand kan det finnas ett entreprenörsansvar eller säljaranasvar, säger Johanna Lindström.
Tre fjärdedelar av de anmärkningar som Anticimex fann i samband med fjolårets besiktningar rörde golvet och golvbrunnen.
Många gånger handlade det om otäta rörgenomföringar, eller att de inte hade gjorts på rätt plats eller med fel typ. Vad gäller golvbrunnarna var det vanligaste problemet en bristande anslutning av golvets tät- och ytskikt.
Om en fukt- eller vattenskada uppstår rekommenderas ofta husägaren att helrenovera badrummet, inte minst för att säkerställa ett bra framtida försäkringsskydd. Att helrenovera ett normalstort badrum landar på mellan 200 000 och 240 000 kronor, exklusiva inredning, enligt Anticimexs uppskattning.
– Förutom storleken på badrummet och skadornas omfattning har även materialvalet en stor betydelse på den totala kostnaden. Kakel och klinker är exempelvis dyrare än en plastmatta, säger hon, och tillägger:
– Men går det att delrenovera på stället där skadan inträffat kan man komma undan förhållandevis billigt.
Läs mer: 13 aktier att köpa – förvaltarna avslöjar sina bästa småbolagscase
Läs mer: Fridell: Efter kursrusningen – nyemissionerna du inte får missa
Läs mer: Sprickor i världens näst största ekonomi - Kinas tillväxt kan halveras inom tre år
Läs mer: Börsexperterna: Mest köpvärda aktierna just nu
Så kontrollerar du badrummet
Så kontrollerar du ditt badrum:
– Kontrollera ventilationen och att fukten sugs ut från badrummet. En unken lukt kan bero på bristfällig ventilation eller kvarliggande fukt mellan plattor och tätskikt utanför dusch och badkar.
– Undersök golv och väggar regelbundet. Kontrollera att plastmattan är hel och inte har spruckit, lossnat eller missfärgats.
– Var uppmärksam på sprickor i kakel och klinker. Risken är stor att också tätskiktet under är skadat.
– Håll koll på fogarna. Missfärgade eller mörka fogar utanför dusch- och badutrymmet är ett tecken på bakfall.
– Var vaksam för fuktfläckar. Fuktfläckar på väggar, golv eller tak i angränsande rum är tecken på fuktskada. Även fuktfläckar på fasaden på ytterväggen utanför badrummet är tecken på skada.
– Håll koll på och täta skruvhål. Täta också infästningar och där rör går igenom väggar och golv för att minska risken att fukt tränger in.
– Rensa golvbrunnen ett par gånger per år. Dålig avrinning innebär en risk för översvämning och läckage. Säkerställ att det finns en klämring och att den sitter fast ordentligt.
– Säkerställ att tätskiktet är korrekt skuret. Brunnsmanschetten i golvbrunnen ska vara hel och inte sticka fram under klämringen.
Källa: Anticimex