lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäkringar

Bolaget som försäkrar Fuglesang

Publicerad: 19 augusti 2009, 08:53

Astronauten Christer Fuglesang ger sig i nästa vecka ut på ett nytt rymdäventyr till den internationella rymdstationen ISS. Han har tecknat en livförsäkring hos ett svenskt försäkringsbolag som också gäller i rymden.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


När Christer Fuglesang genomför sin andra rymdresa och åker med rymdfärjan Discovery den 24 augusti till den internationella rymdstationen IIS med uppdrag att genomföra rymdpromenader är hans liv försäkrat av det svenska försäkringsbolaget Aspis Liv. Ett bolag specialiserat på personriskförsäkringar.

Aspis Liv ingår i en internationell koncern vars moderbolag Aspis Pronia försäkrade astronauterna på den första månfärden med Apollo 11 1969. Det var den kopplingen som gjorde att Aspis Liv tog kontakt med Christer Fuglesang.

– Christer tyckte att det var en bra och kul idé och han gillade vår koppling till Apollo. Det är en vanlig livförsäkring som han tecknat hos oss. Det är inga specialvillkor för honom utan en rejäl livförsäkring med dödsfallsskydd, säger Jan Paju, vd för Aspis Liv.

Christer Fuglesangs livförsäkring baseras på en riskbedömning av rymdfärder som som Aspis Liv gjort. Men i grunden är det samma livförsäkring som bolaget erbjuder privatpersoner som Fuglesang tecknat. Försäkringsbeloppet är på över en miljon kr.

Så han har gjort en bra affär. Risken måste vara mycket högre för honom än en vanlig person?

– Ja det har han. Skyddet är ett bra stöd för familjen och han har ju inget kollektivavtal, så han har ju inget försäkringsskydd via jobbet, säger Jan Paju och skrattar.

Vad händer om Fuglesang skadar sig eller dör i rymden?

– Om han skulle dö får familjen pengar. Den gäller inte bara under resan till rymden utan också när han kommer hem ända till dess att han skulle fylla 90 år, säger Jan Paju, vd för Aspis Liv.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera